Kocaeli Üniversitesi'nde birlikten kuvvet doğdu

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 24 Eylül 2006 11:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kocaeli Üniversitesi'nde okuyan bir grup öğrenci maddi sorunlar karşısında birleşti. Kampanyayla 52 öğrenci eşya sahibi oldu, 53'ü yeni eve yerleşti 34'ü ev arkadaşı buldu

"Kiralar ateş pahası. Parasızlık bir o kadar zulüm. Ulaşım, yemek, kitap... Başaçıkamıyoruz. Dedik ki, böyle olmaz, toplanalım." Toplanıp, 'öğrenci imecesi'ni kurdular. Ev, ev arkadaşı, eşya, iş ve ders kitabı komisyonları oluşturdular. Öğrencilerin, öğretim üyelerinin ve İzmitlilerin el uzattığı dayanışma altı ayda büyüdü: 43 kişi eşyasını verdi, 52 öğrenci eşya aldı, 53 öğrenci yeni eve yerleşti, 34 öğrenci ev arkadaşı buldu, altı öğrenci işe girdi ve en son, kitap seferberliği için stand açıldı.

İmecenin başını Hüseyin Öztürk, çekiyor. Daha 20 yaşında Hüseyin. O, geçen yıl 52 bin öğrencinin okuduğu Kocaeli Üniversitesi'nde, Kimya Mühendisliği Bölümü'nde 2. sınıfta öğrenim görüyor. Öztürk, Edirne'den geldiği Kocaeli'nde, arkadaşlarıyla birlikte önce depremzede çocuklara el uzatmış. İlkokul çocuklarına gönüllü ders, yaratıcı drama eğitimleri vermişler, birlikte etüt yapmışlar.

Öğrenci olmak zor zanaat

Daha sonra üniversiteli öğrencilerin yaşadığı koşulların farkına varmışlar. Depremden sonra yükselen kiralar el yakar olmuş. Öyle ki, öğrencilerin çok rağbet ettiği Yahyakaptan Mahallesi'nde bile kiralar, 800 YTL'yi bulmuş. Hüseyin, kira yükseldikçe aynı evde yaşayan öğrenci sayısının arttığını söylüyor: "Düşünün, bir ev arkadaşımız ayrılınca kirayı ödeyemeyecek duruma geliyoruz. Zaten bir sürü masraf: Ulaşım, yemek masrafımız var. Örneğin, hazırlık öğrencilerinin kitapları dünya kadar tutuyor. Neye, nasıl para ayıralım?"

Hüseyin Öztürk'e göre, bütçesi masraflarda tükenen öğrenciler düşük ücretli işlerin kapısını aşındırıyor: Ya gezici kurye olup bir zarfa 25 kuruş ya da anketörlük yapıp anket başına 5 YTL alıyor. Yahut bir markette stand görevlisi, bir kafede tezgâhtar oluyorlar. Bulabilirlerse...

Öztürk ve 50'ye yakın arkadaşı bu yıl nisan ayında toplanıp "Dedik ki böyle olmaz" dediler. Fakülte sekreterlerini, öğretim üyelerini ziyaret ettiler: "Dedik ki, imece kurmak istiyoruz. Fazla ev eşyalarını toplayacağız, ihtiyaç sahibi arkadaşlarla bölüşeceğiz. Kitapları paylaşacak, ev arkadaşlarını buluşturacak, ortaklaşa iş alacak, çalışacağız. Olur, dediler."

Hızlı başladılar

Kampüste stand açıldı, fakülte binaları, şehrin sokakları, minibüsler afişlendi, el bildirileri dağıtıldı. Haziran ayında bir depo tutuldu. Yardımsever bir yönetici apatmanının bodrum katını öğrencilere vermişti. Eşya komisyonu hızlıydı. Tam 43 kişi eşya verdi. Depoları tıka basa doldu: üçer buzdolabı ve oturma grubu, dört çamaşır makinesi, ikişer elekrikli süpürge, TV ve ütü, 11 çekyat, altışar kitaplık ve masa, beş ocak, yedi elbise dolabı, mutfak malzemeleri...

Eşyalar bir depoya taşınırken, 52 öğrenci de onları almak için başvurdu. Bu arada, yapıştırılan afiş, dağıtılan bildiri ve salınan haberler imeceyi büyüttü. 22 kişi 25 kiralık evi haber verdi. Bu evlere 53 öğrenci yerleşti. Artık öğrenciler yalnız değildi: 34 öğrenci birbirleriyle uyuşup eve çıktı. Altı öğrenci de işe girdi.

İmeceyi organize eden öğrenciler dernekleşme yolunda. 'Kocaeli Öğrenci İmecesi Derneği'ni kurduktan sonra yapacakları daha çok işleri var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber