Türkeş, MHP'ye dava açacak

Geçici hükümette bakan olmayı kabul ettiği için MHP'den ihraç edilen, ardından Ak Parti'den milletvekili adayı olan Türkeş, ihraç kararının iptal edilmemesi halinde MHP'ye dava açacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Ekim 2015 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkeş, MHP'ye dava açacak

NAMIK DURUKAN

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş; istifa ederek Ak Parti'den milletvekili adayı olmasına rağmen hakkındaki ihraç kararının iptal edilmemesi halinde MHP yönetimine karşı dava açacağını söyledi. Türkeş, "MHP benim babamın partisi. Onlara nasıl adam atılırmış öğreteceğim" dedi.

Türkeş, MHP yönetimine noter aracılığıyla gönderdiği ihtarnamede Merkez Disiplin Kurulu'nun (MDK) ihraç kararının görev ve yetki yönünden yok hükmünde sayılmasını talep etmişti.

Türkeş, gazeteciler ile yaptığı sohbet sırasında MHP'den ihraç edilmesine dair sürecin kanuna ve Anayasaya aykırı bir şekilde cereyan ettiğini belirterek, hakkındaki ihraç kararını yargıya taşıyacağını belirtti. Türkeş, "MHP benim babamın partisi. Onlara nasıl adam atılırmış öğreteceğim. Beni ihraç ettiklerini söylüyorlar. Ben buna itiraz ederek noter aracılığıyla ihtarname çekiyorum. Ancak MHP bana ihtarnamemin ihraç işlemlerini etkilemediğine dair gönderdiği cevabı ne noter ne de PTT yoluyla değil kargo ile göndermiş. Yurtiçi Kargo ile ne zaman resmi işlemler yapılıyor hayret ettim. Komik geldi bana. Ben şimdi MHP'ye son kez bir ihtarname çekeceğim. İhraç kararının iptal edilmemesi halinde iç hukuk yollarına başvuracağım" diye konuştu.

Türkeş, şunları söyledi:

"Şu an hukukçularla çalışıyoruz. Bu hukuki süreç bir taraftan devam edecek. Benim için parti üyeliği istifa ettiği için düştü diyorlar. Hayır bu düşmez. İstifa ayrı bir durum. Ama buradaki itirazlarım ve yapabileceğim hukuki itirazlar var. Daha MHP için iç hukuku tüketeceğiz. Sonra da yargı yoluna gideceğiz. Bir kere şu an MHP'nin üst yönetimindeki şahsiyetlerin anlaması gereken bir şey var.

'Bilerek uzatıyorlar'

O da Türkiye bir hukuk devletidir. Siyasi partiler hukuka uygun hareket etmek zorundadır. Kararları Anayasa'ya ve Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olmalılar. Hepsinden önemlisi de 'ben bu kişiyi partiden attım' yaklaşımı asla olamaz. Beni suçladıkları şey 'kol kırılır yen içinde kalır' olayı. Sen halka açık bir partisin orada hiçbir şey gizli kalamaz. Bilerek uzatıyorlar."

CHP hakkında karar verilmişti

Türkeş'in Siyasi Partiler Kanunu'nun 57. maddesi kapsamında yargı yoluna başvuracağı öğrenildi.

Daha önce Ankara 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, CHP'den ihraç edilen milletvekilleri Ahmet Güryüz Ketenci, HASANAydın ve Mehmet Tomanbay'la ilgili kararı iptal etmişti.

'Karar kesindir'

57. maddede şu hüküm yer alıyor: "Hakkında partiden veya gruptan geçici veya kesin çıkarma cezası verilen parti üyesi, bu cezaya karşı disiplin kuruluna sevk eden organ veya merci veya disiplin kurulunun görev ve yetkisizliği veya alınan kararların kanuna, parti tüzüğüne ve iç yönetmeliğe şekil ve usul bakımından aykırı bulunduğu iddiasıyla, parti itiraz yollarını kullandıktan sonra nihai karar niteliğindeki son karara karşı otuz gün içinde nihai kararı veren merciin bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesi'ne itiraz edebilir. Mahkeme bu itirazları, diğer işlerden önce ve en geç otuz gün içinde basit muhakeme usulüne göre inceleyerek karara bağlar, bu karar kesindir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber