'Kazanın sebebi, %99 fren yerine gaza basması'

Ankara Dikimevi'ndeki otobüs faciasında hayatını kaybeden 12 kişiden 8'i dün gözyaşlarıyla toprağa verildi. İfadesinde "Frene bastım, otobüs durmadı" diyen şoför Erol Ayaz tutuklandı

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 03 Ekim 2015 08:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Kazanın sebebi, %99 fren yerine gaza basması'

Ankara'da 12 kişinin ölümüne neden olan EGO şoförü, otomatik gaz sisteminin devreye girdiğini ve frenin kilitlendiğini savundu. Türkiye'nin önde gelen otobüs üreticilerinden birinde yönetici olarak çalışan ve belediye şoförlerine eğitim de veren bir uzman, kazayı HABERTÜRK için analiz etti. "Kabataş kazasının aynısı" diyen uzmanın tespitleri özetle şöyle:

"İfadede freni bırakınca aracın kendiliğinden hareket ettiği söyleniyor. Böyle bir fırlama, ancak saatte 2-3 kilometre hız yaratır. Bu da yürüme hızıdır. Ben yurtdışında da görev yaptım. Bu tür kazaları orada da inceledim. Şoförler hep 'Araba kendiliğinden gazlandı' der. Asla böyle şey olmaz. 30 yıllık şoför bile gaz ve freni karıştırır. Aracın freni patlasa bile freni boşaldığı için o kadar ağır hareket eder ki yayaları itemez, kaldırıma çıkamaz. Şoförler panikledikleri anda fren yerine gaza basıyorlar. Hiçbir araba kendi kendine gaz yemez. Yüzde 99, şoför panikle fren yerine gaza bastı."

KABATAŞ KAZASI GİBİ

İstanbul Kabataş'ta 1 Ağustos 2014'te meydana gelen kazada kontrolden çıkan İETT otobüsü, vapura binmek için bekleyenlerin arasına daldı. 2'si ağır 16 kişi yaralandı. Yaralılardan 19 yaşındaki Kübra Dere'nin bacağı kesildi. Gözaltına alınan otobüs şoförü Eyüp E., "Hareket tuşuna bastım. Araç birden fırladı. Frene bastım, durmadı. Gaz pedalı takılmış gibiydi" dedi. Eyüp E., denetimli serbestlik şartıyla serbest bırakıldı.

3 AY ÖNCE EĞİTİM ALDILAR

Ankara Büyükşehir Belediyesi, EGO otobüs şoförlerine periyodik olarak 'güvenli sürüş', 'davranış' ile 'iş sağlığı ve güvenliği' eğitimi veriyor. Eğitimlerde şoförler, güvenli sürüşte temel kurallar, otobüs şoförlerinin sorumlulukları, araçların pratik kullanımı, ilkyardım ile öfke kontrolü gibi konularda bilgilendiriliyor. 3 ay önceki kursta bin 71 otobüs şoförü eğitim aldı. 1 ay önce de 2 bin 352 şoför davranış eğitiminden geçirildi.

SAĞLIK SORUNU İÇİN YÜRÜYÜŞ YAPIYORDU

Kazada hayatını kaybedenlerin hikayeleri yürek burktu. 93 yaşındaki Ethem Koçak'ın sağ- lık sorunları olduğu, her gün yürüyüş yapmak için aynı saatte caddeye çıktığı öğrenildi. Ecel, yaşlı adamı 'sağlık yürüyüşü' sırasında yakaladı.

Ölenlerden 2'si de yakın arkadaş olan KOSGEB çalışanı Hilal Gökkaya Ülgen ve Selkin Çengel'di. Teknoloji geliştirme biriminde çalıştığı belirtilen 2 arkadaş, öğle tatili nedeniyle Mamak'tan Cebeci'ye gitmişti. Çengel'in aracının kazaya karıştığı, 2 arkadaşın olay sırasında aracın başında kaza tespit tutanağı düzenledikleri belirtildi. Ülgen ve Çengel için önce KOSGEB Başkanı Recep Biçer'in katılımıyla kurum binasında bir tören düzenlendi.

'ŞOFÖR TELEFONLA KONUŞUYORDU' İDDİASI

Bir görgü tanığı, kazayı şöyle anlattı: "Otobüs Ankaray'ın girişinden başlayarak, insanları altına ala ala geldi. Çok hızlıydı. Aynı zamanda şoför telefonla konuşuyordu. Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne seslenmek istiyorum. İnsanların canı bu kadar ucuz olmamalı. Sen otobüsün direksiyonuna oturttuğun insanlara dikkat etmelisin."

'İLK BANA ÇARPTI, BİR ADIM ATMASAM'

Faciadan yaralı kurtulan Gürdal Aladağ (44), o anları şöyle aktardı: "Bankadan geliyordum. 2 EGO otobüsü kaza yaptı. Yol kapanmıştı. Sonradan gelen 3'üncü otobüs, sıyrılmak isterken kaldırıma daldı. Çok süratliydi, duramadı. Ağacı söktü. Metronun duvarını yıkıp insanları altına alarak devam etti. Hızı hiç kesilmedi. Bağırış çağırış, kıyamet günü gibiydi. Otobüs ilk bana vurdu ve kenara savruldum. Bir adım daha atmasam, ben de ölecektim."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber