112 Ambulans servisi uydu destekli hizmet verecek

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2006 11:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul İl Özel İdaresi'nin desteğiyle İstanbul, yepyeni bir "112 İl Ambulans Servisi Komuta Kontrol Merkezi"ne kavuşuyor.

Kadıköy'de kurulacak modern merkez sayesinde, 112'ye gelen çağrının yeri anında tespit edilecek. Bu sayede 112'yi gereksiz yere meşgul edenlerin önüne geçilecek. Merkez vasıtasıyla ambulansların yeri de uydudan takip edilecek. Acil durumda 112 ambulansının nerede olduğu cadde cadde, sokak sokak belirlenecek. Böylece, İstanbul biri Avrupa yakasında diğeri Anadolu yakasında olmak üzere iki ayrı komuta kontrol merkezine sahip olacak. Olası bir depremde merkezlerden birinin haberleşmesinde sıkıntı olursa diğeri yedek merkez işlevi görecek.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, "İstanbul İl Özel İdaresi, bütçesinden ayırdığı kaynakla 112 il ambulans servisi komuta kontrol merkezi kurulmasını sağlıyor. Kadıköy'de 1100 metrekarelik bir alana kurulacak akıllı merkez sayesinde, 112'yi arayan numaraların yeri uydu vasıtasıyla anında tespit edilecek. Böylece, 112'yi gereksiz yere meşgul edenlerin önüne geçilecek. Binanın bir diğer özelliği ise ambulanslarla uydu üzerinden iletişim kurabilmesi olacak. Bu sayede her ambulans uydu üzerinden saniye saniye takip edilecek. Ayrıca, ambulanslara yerleştirilecek cihaz sayesinde hastanın tüm bilgileri hastaneye varmadan önce hastaneye gönderilecek" denildi.

İstanbul İl Özel İdaresi'nin sağlık yatırımları ile ilgili bilgiler veren İstanbul İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya, "Bütçemizden sağlığa ayırdığımız payla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 112 il ambulans servisi merkezi ilimizdeki sağlık olaylarına müdahale için çok önemli bir yer teşkil ediyor. Bütçemizden kurulacak bu modern, akıllı yeni merkez sayesinde olaylara hızlı ve yerinde müdahale edilebilecek" dedi.

Olası bir depremden etkilenmemesi için çelik konstrüksiyondan inşa edilecek binayla ilgili olarak 112 İl Ambulans Servisi Merkezi Başhekimi Dr. M. Türkay Esin ise şunları söyledi:

"Kurulacak komuta kontrol merkezi 3 yıllık bir çalışmanın ürünü. Kadıköy'de kurulacak merkezle 112 numarası tek bir merkezden cevaplanabilecek. 112 il ambulans servisi merkezinde en büyük sorunumuz asılsız ihbarlar. Yeni akıllı merkez sayesinde asılsız ihbarların önüne geçilebilecek. Bir diğer yenilik de ambulanslarımızın yerini uydudan anında tespit edeceğiz. Böylece, 112 komuta kontrol merkezi, ambulanslar ve hastane arasında güçlü bir iletişim sağlayacağız. Bu da ulaşım ve iletişim tasarrufu sağlayacak. Ambulanslar da hastalarla ilgili bilgileri anında hastaneye aktarabilecek. Örneğin, hastanın ambulansta çekilen ekosu anında hastaneye gönderilebilecek. Hastane, hasta gelmeden bilgilerine sahip olabilecek."

İstanbul yeni merkezle birlikte iki komuta merkezine sahip olacak. Halen Bahçelievler'de yer alan merkezle birlikte Anadolu yakasında da bir merkez kurulmuş olacak. Olası bir depremde merkezlerden birinde meydana gelebilecek haberleşme kesintisine karşın diğer merkez yedek merkez işlevi görecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber