Devlet baba takıların peşinde

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Eylül 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de başta siyasetçiler olmak üzere, bürokratların ve işadamlarının kaynağı belli olmayan servetlerini açıklamak içn kullandıkları düğün takıları bahanesi tarihe karışıyor. Düğünlerde takılan ziynet eşyaları ve paranın envanterini tutmaya başlayan il vergi daireleri, evlenen çiftlerden mal beyanı istiyor. Bu kapsamda yeni evlilere yazı yollayan vergi daireleri, takılar ile kız tarafının vergiye esas olabilecek çeyizinin Maliye Bakanlığı'na beyan edilmesini istiyor. Kayıtdışı ekonomi ile mücadelede kullanılacak olan yöntem, servetlerin açıklanmasında veri olarak kabul edilecek. Maliye Bakanlığı'nın, düğün incelemesinin ayrıntıları şöyle:

SALONA NE ÖDEDİN

Kayıtdışı ekonomiyi mercek tutan Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, öncelikle kilolarca altın takılar ile gündeme gelen Doğu ve Güneydoğu illerindeki düğünleri incelemeye aldı. Buna göre, vergi dairesi müdürlükleri, illerinde o ay evlenen çiftleri belirliyor. Ardından da bu çiftlere bir yazı gönderiyor. Kutlama ile başlayan yazıda, 'Gelir müdürlüğümüzce yapılan araştırmalarda düğün yaptığınız ve evliliğinizi gerçekleştirdiğiniz tespit edilmiştir. Size ve eşinize ömür boyu sağlıklı ve mutlu bir yaşam dileriz' deniliyor. Kutlamanın ardından ise genç çiftler, vergi dairesine davet ediliyor.

Yazıda, genç çiftlerin, düğünde takılan takılar başta olmak üzere genç kızın baba evinden getirdiği çeyizin tutarı, düğün salonuna ödenen kira bedeli, ev eşyalarının kimlerden alındığı konusunda beyanda bulunması isteniyor. Beyanın da 15 gün içinde yapılması gerektiğinin vurgulandığı yazıda, beyanda bulunmayan çiftlerin cezalandırılacağı kaydediliyor.

VER VERGİYİ SAÇ DOLARI

Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, 'Düğünde takılan takıları done alıp mükelleflerle ilgili bir veri tabanı oluşturuyor, görkemli düğün yapan kişilerin ne kadarlık vergi ödediğini karşılaştırıyoruz. Bu da, vergi kaçıran mükellefleri tespit etmemizi sağlıyor' dedi. Arıoğlu, düğünlerde 'dolarların havada uçuşması' ile ilgili olarak da, 'Herkes dolarını havaya saçabilir ama vergisini ödedikten sonra' diye konuştu.

BEYAZ EŞYANI NEREDEN ALDIN

Yapılan düğün için düğün salonuna ödemiş olduğunuz kira ücreti,

Ziynet (altın/gümüş) ve (çeyiz) drahomalarınıza ilişkin miktar ve tutarlar,

İkamet ettiğiniz gayrimenkulun kiralık olup olmadığı, kiralık ise kira tutarı,

Düğün için alınan mobilya, beyaz eşya ve diğer ev emtialarının kimden satın alındığı ve ne kadar ücret ödendiğini 15 gün içinde dairemize gelerek bilgi vermeniz gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber