Diplomasız üniversite yolu

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 26 Eylül 2006 09:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB, mesleki eğitimde Avrupa'nın 'en iyi örnek' seçtiği İskoçya modelini Türkiye'ye getirecek. Buna göre, öğrenciler bir sınavla 'lise diploması ve yaş sınırı aranmaksızın' üniversiteye gidebilecek, pek çok sanatçı da akademik kariyer yapabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP) kapsamında Avrupa'nın 'en iyi örnek' seçtiği İskoçya sistemini Türkiye'ye getirmeye hazırlanıyor. Müsteşar Yardımcısı Cemal Taşar başkanlığındaki heyet, modeli yakından inceleyerek İskoç eğitimcilerden bilgi aldı.

Türkiye'de mesleki eğitim, Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) katsayı uygulamasıyla engellenirken, İskoçya modelinde ise, okullar arasında tüm yatay ve dikey geçişler serbest olduğu gibi, 'beceri ve yeterlilik' esaslı mesleki eğitim her yaştaki öğrenciye geleceğini kazandırıyor. İskoç modeline göre; mesleki eğitim almak isteyenler, diploma şartı ve yaş sınırlaması aranmaksızın bir sınava alınıyor. Adayın seviyesi yeterli bulunursa ortaokul ve lise diploması olmadan da üniversiteye kaydedilebiliyor. Yetersiz bulunduğu takdirde ise geriye döndürülerek tamamlama fırsatı tanınan adaya, isterse de üniversitenin ilk yılında ek derslerle açığını kapatma imkanı veriliyor.

'YETERLİLİK' YETERLİ

Mesleki Yeterlilik Kurumu Müdürü Lynda Lamont, İskoçya'da mesleki eğitime girişte diploma aranmadığını söyleyerek, 'Öğrenci diyelim ilkokul mezunu; ama mesleğinde uzman. Yapılan sınavda başarılı olursa lise diploması olmadan üniversitede mesleğinin eğitimine devam eder. Çok başarılı olması halinde yüksek lisanstan bile devam etmesine imkan tanıyoruz' dedi. Adam Smith Koleji Genel Müdürü Dr. Craig Thompson da, 'Öğrenci isterse mesleki eğitimle genel lise eğitimi arasında tercihini değiştirebilmeli'diye konuştu.

Profesör sanatçılar

Müsteşar Yardımcısı Taşar, 'YÖK tarafından Danıştay'da dava konusu yapılan 'açık lise' uygulaması sadece Avrupa'nın en iyi örneğinin Türkiye'ye taşınmasından ibarettir; ancak şimdilik durduruldu. Bizim sistemde ilkokul mezunu olduğu için Arif Sağ'a öğretmenlik veremiyoruz. Uygulamayla birçok usta sanatçıya da bir sınavla üniversitelerde akademik kariyer yolu açılacak' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber