KPSS'de nükleer propaganda

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 27 Eylül 2006 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KPSS'de "Eger kendinize çevreci diyorsanız nükleer enerjiye karşısınız demektir" diye başlayan 28. sorunun metninden çıkan sonuç isteniyordu. Yanıt da C'ydi: Dikkatli olunursa tehlike yaratmaz

2006 Kamu Personel Seçme Sınavı'nda (KPSS) nükleer santral propagandası yapıldı. 17 Eylül 2006 Pazar günü yapılan sınavdaki A Soru Kitapçığı'nın Genel Yetenek Testi bölümündeki 28. soru şu şekildeydi:

"Eğer kendinize çevreci diyorsanız nükleer enerjiye hemen 'kötü' damgasını yapıştırmaya adaysınız demektir. Oysa 'Ateş iyi mi kötü mü?' diye sorulsa ne dersiniz? Ateş, her yıl binlerce dönüm ormanımızı yakıyor. Kazayla evlerimiz, teknelerimiz yanıyor. Buna rağmen ateşe kötü diyebilir miyiz? Diyemeyiz; çünkü uygarlığın başlangıcı ateştir. Tıpkı ateşin gelip ormanlarımızı yakması gibi, nükleer enerji de zararlı olabilir. Yapmamız gereken şey, onu kontrol altında tutmaktır."

Bu parçada nükleer enerjiyle ilgili olarak anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Zararlarından nasıl korunulacağı konusunda çeşitli çalışmalar yapılmaktadır.

B) Günümüzde oldukça önemli bir yere sahiptir.

C) Üretilirken ve kullanılırken dikkatli davranıldığı sürece, herhangi bir tehlike yaratmaz.

D) Hangi alanda kullanılırsa zararsız olacağı henüz saptanmamıştır.

E) Çevreye ve canlılara vereceği zararlar uzun yıllar sürecektir.

Sınavda bu sorunun doğru yanıtı da en fazla nükleer propagandası yapan şık olan C'ydi.

Yaklaşık 12 milyon kişinin işsiz olduğu Türkiye'de bu sınava ortaöğrenim ve önlisans düzeyinde olan 5 milyon kişi girdi ve bu metni okudu. Çevre örgütleri, bu tür sorularla politik propaganda yapıldığı görüşünde.

'Zamanla içselleşir'

Greenpeace Türkiye İletişim Sorumlusu Yeşim Aslan, "Hükümetin, halktaki haklı nükleer enerjisi korkusunu alt etmeye yönelik attığı bir adım olduğunu düşünüyoruz. Milyonlarca insana ulaşılan bir sınavda yanlı ve yanlış bilgiler empoze ediliyor. Psikolog ve psikiyatrlar, bu sınavlarda yoğun konsantrasyon nedeniyle, sorularda verilen bilgilerin

uzun süre unutulmadığını anlatıyor. Biz bu tür sınavların politik tartışmalara alet edilmesini etik bulmuyoruz" diye konuştu. Çernobilin sonuçlarının halen unutulamayacak boyutta olduğunu hatırlatan Aslan şunları söyledi: "Yenilenebilir enerji Türkiye için güvenli ve çok daha ucuzdur. Nükleer enerjiye Türkiye'nin ihtiyacı yok."

Psikolog Armağan Sabancı ise sınavdaki soru şekillerinin bireylerin çalışma şeklini belirlediğini belirterek, "Bireyler cevaplara göre çalıştıkları için uzun planda bu yaklaşımı benimsemeye başlayabilir. Bu tarz sorular, sınav sırasında etkili olmasa bile durumu zamanla içselleştirebilirler" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber