Hedefimiz tek sendikal çatıda toplanmak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Eylül 2006 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, "Nihai hedefimiz olarak çalışanların tek sendikal çatı altında toplanmasını arzu ediyoruz" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı'nın onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarısının görüşmeleri sürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, tasarı üzerinde yapılan eleştiri ve soruları cevapladı. Başesgioğlu, genel kurulda yaptığı konuşmada, asgari ücretin aşırı artırılmasının, işsizliği körükleyen bir etken olabileceğini söyledi. Tasarı metninde çekince konulan maddelerin, ileride çekincelerinin kaldırılmasının mümkün olduğunu belirten Başesgioğlu, özellikle örgütlenme hakkı ile toplu pazarlık hakkının tanınmasına ilişkin maddelerin özü itibariyle reddedilmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Kendisinin örgütlenme hakkı ve toplu pazarlık hakkının tanınmasını çok istediğini belirten Bakan Başesgioğlu, ''Sendikal örgütlenme ve toplu iş görüşmeleri konusu, kamu çalışanlarıyla ilgilidir. Sözleşmeli çalışanlar için bu konuda herhangi bir kısıtlama yoktur'' ifadelerine yer verdi. ''Önümüzü net görebilmemiz için personel rejiminin yerli yerine oturması gerekir" diyen Bakan Başeskioğlu, şöyle devam etti:

"Sendikal açıdan önem arz eden personel rejimi, bu döneme yetişmeyebilir. Nihai hedefimiz olarak çalışanların tek sendikal çatı altında toplanmasını arzu ediyoruz.

Memurlar ve hizmet akdiyle çalışanlar, aynı sendikaya üye olabilsinler. Yaklaşık 3 milyon 200 bin çalışanın SSK bildirimi, asgari ücret üzerinden yapılmaktadır. Asgari ücretin aşırı artırılması, işsizliği körükleyen bir etken de olabilir. Bir asgari ücretlinin işverenine maliyeti 640 milyon lira. Bu 2 milyar liraya çıkarılırsa işletmeler her iki işçiden birini çıkarmak zorunda kalır veya kayıt dışı istihdama yönelir. Hiç kimsenin elini kolunu bağlamıyoruz. İmkanı olan işletmeler asgari ücretin kat kat fazlasını verebilir, verenler de var.''

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başesgioğlu, Avrupa Sosyal Şartı'nın kabul edilmesinin AB ile ilişkisi olabileceğini belirterek, ''Amacımız, ülkemizin sosyal standardının yükseltilmesidir. Sosyal olduğunu ileriye süren bazı ülkelerden bile revize sosyal şartı uygulaması konusunda ilerideyiz'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber