Liseli mucitler: TÜBİTAK uzmanı projemizi çaldı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 28 Eylül 2006 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Liseli iki kız öğrenci, depremde enkaz altında kalan kişinin sağlık durumu hakkında bilgi edinmeyi sağlayan projelerinin bir TÜBİTAK uzmanı tarafından sahiplenildiğini öne sürdü.

Adana Başkent Üniversitesi Özel Başkent Okulları Fen Lisesi öğrencileri Eda Yıldızhan ve Burcu İnce, son birkaç gündür gazetelerde 'TÜBİTAK'tan sinyal yayan enkaz kolyesi', 'TÜBİTAK'ın büyük buluşu' başlığı altında TÜBİTAK uzmanlarından Levent Şenyürek'in buluşu olarak anlatılan projenin kendilerine ait olduğunu söyledi. Liseli mucitler daha önce bu buluşlarıyla TÜBİTAK'ın '36. Ortaöğretim Öğrencileri Arası

Araştırma Projeleri' yarışmasında kendilerini 300 YTL parayla ödüllendirdiğini açıkladı.

Biri bileklik, diğeri kolye

Liseli gençler, ödüllü projelerinin, depremde enkaz altında bilincini yitirenlere 'Yaşıyorum' diyebilmelerini sağlamak için geliştirdiklerini anlatı. Gençler 'ısıl yardım bilekliği' ile enkazdaki bir insanın deri sıcaklığını algılayarak, onun yardım isteğini dışarıya duyurduklarını belirterek, "TÜBİTAK uzmanıyla bizim hazırladığımız proje arasındaki tek fark birinin bileklik diğerinin ise kolye olması" dedi. Yıldızhan'ın babası Ekrem Yıldızhan da, "Kızımın ve arkadaşının hakkını gerekirse yasal yollardan arayacağız" diye konuştu.

'Kendim düşündüm'

TÜBİTAK uzman araştırmacısı Levent Şenyürek ise, öğrencilerin projelerinden haberinin olmadığını belirterek, "Bu projeye 2001'den beri çalışıyorum. Kendim düşünerek buldum. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi tarafından başlatılan Arama Kurtarma İşaret Sistemi (AKİS) projesi kapsamında hazırladığım projenin ürünü olan 'enkaz kolyesi'ne patent almak için başvuruda bulunacağım" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber