Nepalli kahramanı Pervari'den terör ayırdı

Tıp eğitimini Türkiye'de alan ve Türk vatandaşı olan Nepalli Binod Kumar Şah, 2 yılda 36 bin hastaya baktığı Pervari'yi, PKK terörü ailesini tehdit edince terk etmek zorunda kaldı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 26 Ekim 2015 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Nepalli kahramanı Pervari'den terör ayırdı

Nepal'denTürkiye'ye geldi, çocuk doktoru oldu Siirt-Pervari'ye gönüllü doktor olarak gitti. Pervari'de yüzlerce çocuğun hayatını kurtarıp yılın doktoru seçildi. Ama PKK terörü, çocuğu ile karısı için tehdit olunca istifa etmek zorunda kaldı. "Pervari halkını çok sevdim. Ayrıldığım için onlardan özür dilerim. Terör biterse seve seve geri dönerim" diyen Dr. Binod Kumar Şah, filmleri aratmayacak hikayesini SABAH'a şöyle anlattı:

"Nepal'de elektrik, su, ilaç, doktor olmayan bir ilçede büyüdüm. Uluslararası burs ile Türkiye'ye üniversite okumaya geldim. 7 ayda Türkçe öğrendim. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne kayıt oldum. 6 yılda okulu bitirdim. Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hastalıkları Uzmanlığı bölümünü kazandım. Uzmanlık eğitiminde 4 yeni hastalığı literatüre ekledim ve o yıl 'En çok vaka' başarı ödülünü aldım. Evlendim. Türk vatandaşı oldum. Uzmanlık eğitimi bitince zorunlu hizmet görevim geldi.

'İZİN YAPMADAN ÇALIŞTIM'

Tercih yaparken zorlanmadım. Türkiye'nin en az gelişmiş ilçesine baktım, Pervari'yi ilk sırada tercih ettim. Çünkü benim geldiğim yerde çocuklar doktor olmadığı için ölüyordu. İki kardeşim, akrabalarım basit hastalıklardan öldü. Eşimle birlikte Pervari'ye gittim. İnsanlar çok samimiydi, gönülleri zengindi. Her gün nerdeyse 100 çocuğa bakıyordum, anne-babalarına hijyen eğitimi veriyordum. Ateşi olan çocuğu kara gömüyorlardı, çocuk zatürree geçiriyordu. Tek tek eğitim verdim.

Yoğun bakım olmadığı için, Pervari-Siirt yolunda çocuklar ölüyordu. Yoğun bakım servisi kurulması için çalışma başlattım. İzin yapmadan, her gün çalıştım. Muayene ettiğim her çocuğu ertesi gün aradım. Durumunu takip ettim. 1 yıllık zorunlu hizmetim bitmesine rağmen Pervari'de çalışmaya devam ettim. 2 yılda 36 bin hastaya baktım. İmkanlar kötüydü ama hayatımın en güzel günlerini yaşadım. 2014'te Sağlık Bakanlığı yılın doktoru ödülünü verdi. Ancak terörden sonra hemşire olmadığı için Çocuk Yoğun Bakım servisi kapandı. 5 çocuk Siirt'e giderken yolda öldü. Kahroldum... 'Çocukları kurtaramıyorsam burada ne işim var' diye düşünmeye başladım. Bir gece PKK'lı teröristler yolumu kesti. Hayatımın en korkunç anını yaşadım. Sonra her gün patlamalar, çatışmalar. Askerler şehit oldu. Artık çok korkuyordum. Kızım Sitiare doğdu. Eşim ve kızım için endişelendiğim için istifa ettim.

'PKK KÜRTLERE ZARAR VERİYOR'

Terör biterse ve yoğun bakım yeniden açılırsa bir dakika düşünmeden hemen geri dönerim. Hala Pervarili hastalarım sağlık durumunu buradan takip ediyorum. Pervari halkını çok sevdim. Onları bıraktığım için çok üzgünüm. Ancak ben ölürsem hiçbir çocuğa hizmet veremezdim. PKK, terörle Kürt halkına zarar veriyor. İnsanların her şeyden önce, doktora, öğretmene ihtiyaçları var. Doktorsuzluktan bir çocuğun ölmesi kadar korkunç bir şey olamaz."

HEDEFİNDE AFRİKA VAR

15 yıldırTürkiye'de yaşayan Dr. Şah, istifa ettikten sonra ise yine Ankara'nın sosyo-ekonomik seviyesi düşük bölgesinde Lokman Hekim Sincan Hastanesi'nde çalışmaya başladı. Hedefi ise Afrika gibi dünyanın en fakir bölgelerinde gönüllü çalışmak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber