Yargı kendi davasında çok hızlı!

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 30 Eylül 2006 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıda sivil örgütlenmenin önüne Ankara Valiliği'nce çıkarılan engel, yargıdan çok hızlı döndü. Danıştay, valiliğin Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nde (YARSAV) yargıç ve savcıların görev alamayacaklarına yönelik işleminin yürürlüğünü beş gün gibi kısa bir sürede durdurdu.

Yargı bağımsızlığı hedefiyle yaz aylarının başında 500 kadar yargıç ve savcının kurucu üyeliğiyle kurulan YARSAV, idarenin engeline takılmıştı. Ankara Valiliği, geçen ağustos ayında YARSAV'a gönderdiği uyarı yazısında yargıç ve savcıların bu tür örgütlerde görev alamayacaklarını, 'birlik' adını kullanamayacaklarını bildirmişti. Valilik emekliler dışındaki yüzlerce kurucu üyenin ihracını istemişti.

YARSAV yönetimiyse bu müdahaleyi anayasal hak olan örgütlenme özgürlüğüne açık bir müdahale olduğu gerekçesiyle sert dille eleştirmiş ve 25 Eylül'de valilik-İçişleri ve Adalet bakanlıkları aleyhine dava açmıştı.

Karar oybirliğiyle

Yargı kendisini ilgilendiren bu davayı hızla işleme aldı. Davayı Danıştay 10. Dairesi görüştü. Ancak 10. Daire Başkanı Ali Güven'le bir üye YARSAV kurucusu oldukları için davadan çekildi. Başka üyelerin katılımıyla dün toplanan 10. Daire, oybirliğiyle valilik işleminin yürütmesini, davalı idareden savunma alınana ve yeni bir karar verilinceye kadar durdurdu. Danıştay, bu yasağı kaldırmasaydı, valilik YARSAV'a kapatma davası açacaktı.

YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Danıştay kararı hakkında, "Yargıda örgütlenme özgürlüğü açısından çok önemli" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber