Günde 15, haftada 75 kilometre yürüyor

Günde 15, haftada 75 kilometre yürüyor. 20 yıldır, demiryollarında gevşeyen somun, hasarlı ray arıyor, seyir güvenliği için çalışıyor. Yol bekçisi İbrahim Çivici ile yağmurlu bir günde beraber yürüdük.

Haber Giriş : 27 Ekim 2015 23:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Günde 15, haftada 75 kilometre yürüyor

Güray Ervin

"Pazartesiden cumaya kadar, her hafta 75 km yolu yürüyerek kontrol etmek zorundayım. Peynirimi, zeytinimi çantamda taşıyorum. Sekiz saatim yolda geçiyor, kolay iş değil. Her gün ortalama 15 km yürümek zor, ağır iş."

Sözlerin sahibi İbrahim Çivici... 59 yaşında. Devlet Demiryolları'nda tam 20 yıldır 'yol bekçisi'.

Aydın'da sağanak yağmurlu bir gün... Sultanhisar tren istasyonunda Çivici ile buluştuk. Sultanhisar-Nazilli arasındaki 15 kilometrelik hatta yürümeye başlamadan önce istasyon şefine defterini imzalatıyor. Defterde tarih, saat, güzergah hakkında bilgiler var. Sırtındaki çantasında kırmızı ve yeşil bayrakları, düdüğü, devir teslim defteri, metre, eldiven, somun sıkmak için anahtar ile peynir ve zeytinden oluşan öğle yemeği var.

İbrahim Çivici'nin görevi, kendisine zimmetli 75 kilometrelik demiryolu hattında tren seferlerine engel bir durum olup olmadığını, rayların, vidaların, gevşekliğini veya eksikliğini kontrol etmek. Onarabileceklerini elindeki anahtarla onarıyor. Onaramadıklarını da defterine yazıp şefine bildiriyor.

Elinde şemsiye, yağmur altında adım adım kontrol ediyor hattı. Yağmur yağmasa da işi zaten zor. Yürüdükçe üstündeki yük daha da ağırlaşıyor. İşi daha da zorlaşıyor:

"Elimdeki anahtar, sırtımdaki çanta bir süre sonra bana 20-30 kilo gibi geliyor. Ayağımdaki potinler sanki 40 kilo oluyor. Bazen köpekler etrafımı sarıyor, bazen çakallar, domuzlar çıkıyor. Bir yaz günü önümdeki 3 metrelik yılanı son anda farkettim, dondum kaldım. İnsan tedirgin oluyor. Eve gidince duş almaya bile eğreniyorum. Bakkala gidip ekmek almak bile zor geliyor."

"Makinistler selam vermeyince üzülüyorum"

Çivici, tren seferlerinin sorunsuz gerçekleşmesi için çalışıyor. Trenler gelip geçtikçe makinistlerle selamlaşıyor. "Ama bazen makinistler selam vermiyorlar" diyor Çivici, "O zaman insanın içinde bir üzüntü, eziklik oluyor. İnsan bir selam aldığı zaman daha neşeleniyor, yaptığı işi daha bir benimsiyor, daha mutlu oluyorsun" diye de ekliyor.

59 yol bekçisi var

Türkiye'de Devlet Demiryolları bünyesinde 59 yol bekçisi var. Hızlı tren hatları ise elektronik sistemle denetleniyor.

Al Jazeera

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber