Yılda 4 bin hakim şikayet ediliyor

Haber Giriş : 30 Eylül 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı verilerine göre vatandaştan gelen şikayet konuları arasında

görevi ihmal, görevi kötüye kullanmak, taraflı karar vermek, rüşvet de var

ADALET Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre bir yıl içerisinde vatandaşlar, 4 bin 44 hakim ve savcıdan şikayetçi oldu. 2005 yılı içerisinde yapılan şikayetlerin istatistiksel değerlendirmesine göre, şikayetlerin 168'i hakkında disiplin ve kovuşturma başlatıldı. Vatandaşların dilekçeyle yaptıkları başvuruların bin 567'si hakkında işleme konulmaması, 1777 başvuru hakkında da işlem yapılmasına yer olmadığı kararı verildi.

İhraç kararlarını HSYK veriyor

Türkiye de en saygın meslekler arasında yer alan hakim ve savcılıkta bu yıl bir rekora imza atıldı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), 2006 yılı içerisinde 17 hakim ve savcıyı ?mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte' davranışlar sergilediği için meslekten ihraç etti. 2005 yılında 9, 2004 yılında da 7 hakim ve savcının meslekten ihraç edilmişti.

İhraç kararları 69. maddeden

Hakim ve savcıların tamamının, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 69. maddesinin son fıkrasına göre ihraç edildiği öğrenildi. Sözkonusu maddede, ?Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir' hükmü yer alıyor.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber