Tarım Meslek Liselerinde Eğitim Durmak Üzere

5450 sayılı yasa ile M.E.B. devredilen Tarım Meslek Liselerinde gerekli mevzuat düzenlemesi yapılmadığı için eğitim durma noktasına geldi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı iken Tarım Meslek Liseleri yönetmeliğine göre meslek derslerini Mühendis, Veteriner Hekim ve Biyologlar yürütmekteydi. Ancak bu personel devir dışı kaldığı için tarım meslek dersleri öğretmeni kadrosunda büyük bir açık oluşmuştur. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Eylül 2006 14:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB'E DEVREDİLEN TARIM MESLEK LİSELERİNDE EĞİTİM ÖĞRETİM DURMAK ÜZERE

5450 sayılı yasa ile M.E.B. devredilen Tarım Meslek Liselerinde gerekli mevzuat düzenlemesi yapılmadığı için eğitim durma noktasına geldi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı iken Tarım Meslek Liseleri yönetmeliğine göre meslek derslerini Mühendis, Veteriner Hekim ve Biyologlar yürütmekteydi. 5450 sayılı yasa ile bu okullardaki personel kendi unvan ve kadroları ile devredildi yani meslek derslerini okutan Mühendis, Veteriner Hekim ve Biyologlar Eğitim öğretim hizmetleri sınıfı dışı teknik hizmetler veya sağlık hizmetleri sınıflarında M.E.B. atandı.

Yasa ile birlikte alt yönetmeliklerde iptal edilmiş oldu. Şu an bu okullarda daha önce meslek derslerini okutan personel M.E.B. mevzuatına göre sadece ek ders kapsamında 8-10 saat ders görevi yürütebileceklerdir.

Yeterli meslek dersi elemanı olmayan bu okullarda bu kısıtlama ile beraber derslerin nasıl doldurulacağı veya mevcut bu elemanların görev tanımlarının ne olacağı ile ilgili belirsizlikler devam ediyor. (Bazı okullar hukuki olmamasına rağmen bu elemanları atölye ve laboratuvar öğretmeni kapsamında değerlendirmekte maaş karşılığı 20 saat ders görevi vermekte, 08-17 mesaiye tabii tutmakta, sınıf öğretmenliği, belleticilik vb. öğretmenlik mesleğine bağlı görevler verilmekte ve karşılığında ders ücreti ödenmektedir. Ancak personel bu ek ders ücretleri ile ilgili olarak zimmet çıkarsa ne yapacağını bilmemektedir)

M.E.B.'dan konu ile ilgili tatmin edici cevap alamayan okul personeli çaresiz.

KONU İLE İLGİLİ HUKUKİ DURUM

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun;

"Ders görevi: Madde 89 ?(Değişik: 30/5/1974 - KHK/12; Aynen kabul: 15/5/1975 - 1897/1 md.) : Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile Üniversite ve Akademi (Askeri Akademiler dahil), okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda ve benzeri kuruluşlarda öğretmen veya öğretim üyesi bulunmaması halinde öğretmenlere, öğretim üyelerine veya diğer memurlara veyahut açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilebilir.

Ücretle okutulacak ders saatlerinin sayısı, ders görevi alacakların nitelikleri ve diğer hususlar ilgili Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararı ile tespit olunur."

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Ve Yöneticilerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar:

"Ders Ücreti Karşılığı Görevlendirme
Madde 9- Öğretmen sayısının yetersiz olması halinde,
a) Yüksek öğrenimli olmak koşuluyla;
1) Bu Esaslar kapsamındaki yönetici ve öğretmenler dışındaki resmi görevliler ile aylık karşılığı ders ve ek ders görevi saatlerini doldurup doldurmadıklarına bakılmaksızın sınıf öğretmenlerine ilköğretim okulu.6,7 ve 8. sınıflarında, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate,
2) Resmi görevi bulunmayanlar ile emeklilere, okul öncesi, ilköğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 30 saate, ortaöğretim kurumlarında 24 saate, kadar,
b) İlgili mevzuatında belirtilen esaslara göre uzman ve usta öğretici olarak nitelendirilenlerden,
1) Resmi görevi bulunanlara haftada 10 saate,
2) Resmi görevi bulunmayanlara haftada 40 saate kadar okul öncesi, mesleki ve teknik orta öğretim ile çıraklık ve yaygın eğitim kurumlarında, ek ders görevi verilebilir."

ÇÖZÜM NASIL OLABİLİR

Çözüm 1. M.E.B. mayıs ayı tebliğler dergisinde vasıflarını belirlediği tarım meslek dersleri öğretmeni kadrosunda yeterli eleman alır. Bu okullardaki Mühendis, Veteriner Hekim ve Biyologlarında Tarım Bakanlığına dönüşünü sağlar.

Çözüm 2. Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslarda yeni düzenleme yaparak aşağıdaki geçici maddeyi ekler.

"5450 sayılı kanunla bakanlığa devredilen tarım meslek liselerinde görevli, hizmet içi eğitim yoluyla yetiştirilmiş ve fiilen meslek derslerini okutmakta olan ve öğrenimleri itibariyle bu esaslarla belirlenen alanlara uygun olanlardan kadrosu Mühendis, veteriner hekim ve biyolog olanlarda eğitim öğretim hizmetlerinde meslek dersi öğretmeni gibi görevlerine devam ederler."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber