AB reformlarının uygulanması konusunda sıkıntı yaşayan iktidar, hakim ve savcıları eğitiyor

Haber Giriş : 15 Mart 2004 06:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB reformlarının uygulanması konusunda sıkıntı yaşayan iktidar, hakim ve savcıları eğitiyor

Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik sürecinde demokrasi ve özgürlükler konusunda radikal adımlar atmasına rağmen uygulama konusunda bazı sıkıntılarla karşılaşan hükümet, hakim ve savcıları eğitime aldı. Son bir yıl içinde Antalya, Diyarbakır, Samsun ve Erzurum'da düzenlenen seminerlerle 900 hakim ve savcının 'uygulama' eğitimini tamamlayan Adalet Bakanlığı, 'insan hakları' konusundaki çalışmalarına da hız verdi.

Pilot iller Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Erzurum, Adana, İzmir ve Antalya'da gerçekleştirilen 'İnsan Hakları Konusunda Eğitimcilerin Eğitimi' konulu 9 ayrı seminere 300 hakim ve savcı katıldı. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) hükümleri ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının tartışıldığı seminerlerde, Türkiye aleyhine açılan davalar da örnek alınarak sorgulandı. İnsan hakları seminerlerine katılarak eğitimlerini tamamlayan hakim ve savcılar, bağlı bulundukları illerdeki diğer hakim ve savcıların eğitiminde görev alacaklar.

Adalet Bakanlığı, yıl sonuna kadar yaklaşık 5 bin hakim ve savcıyı eğitmeyi hedefliyor. AB'ye hazırlık kapsamında hakim ve savcıların yabancı dil eğitimi de hızlandırılacak. Dil eğitimi için yurtdışına da çıkarılacak. Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) çerçevesinde hakim ve savcıların bilgisayar eğitimi de hızlandırılacak. 2003 yılında 2 bin hakim ve savcının bilgisayar eğitimini tamamlayan Adalet Bakanlığı, halen devam eden kurslarla bu sayıyı 2004 yılı içinde 5 bine yükseltecek.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber