Milli iradeye saygı

Cumhurbaşkanı Erdoğan oyunu İstanbul'da kullandı ve "Sandıktan çıkan sonuca saygı göstermeliyiz" mesajı verdi. Başbakan Davutoğlu Konya'da, Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli ise Ankara'da oy kullandı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 02 Kasım 2015 07:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milli iradeye saygı

'DEMOKRASİMİZ ÇOK YOL ALDI'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oyunu kullandıktan sonra, "Milli iradenin ortaya koyacağı tavra da milletçe hep birlikte saygı duymamız gerekecek" mesajı verdi. Oyunu İstanbul Üsküdar Saffet Çebi Ortaokulu'ndaki 3268 numaralı sandıkta kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk olarak sandık görevlileriyle selamlaştı. Daha sonra seçmen bilgi kağıdını ve Cumhurbaşkanlığı kimliğini sandık görevlisine vererek oy pusulasını aldı. Erdoğan, oy kullanmaya eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan ile birlikte geldi.

İSTİKRARIN ÖNEMİ ORTADA

Eşi ve kızının da oy kullanmasının ardından Erdoğan, basın mensuplarına açıklama yaptı. Konuşmasına, "Milletimiz için, ülkemiz için hayırlı olsun" diyerek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle dedi: "Öncelikle bugün tabii yaklaşık 54 milyon vatandaşımız seçmen sandıklarına gidiyor. Bu seçim 7 Haziran seçiminden sonra sandıklardan istikrar çıkmayınca, sandıklardan rahat oluşacak bir hükümet çıkmayınca böyle bir seçime gitme zarureti doğdu. İstikrarın, milletimiz için, ülkemiz için ne kadar hayırlı olduğu ortadaydı. Bugün vatandaşlarımız bunun tercihini yapacaktır. Milli iradenin ortaya koyacağı tavra da milletçe hep birlikte saygı duymamız gerekecek. Demokrasi yolunda Türkiye çok büyük mesafeler kat etti. Almış olduğu bu mesafeyi bugünkü seçimle bir kez daha perçinleyecektir."

İSTANBUL'DA İZLEDİ


"Ben milletime bugün kullanacağı oylar için hayırlı olmasını diliyorum. Hepsine sevgi ve saygılarımı sunarken, bu yolda emeği olan Yüksek Seçim Kurulumuz başta olmak üzere, il, ilçe seçim kurulları, sandık kurullarında görev alan tüm arkadaşlarımıza da başarılar diliyorum" diye konuşan Erdoğan bir basın mensubunun sonuçları nerede takip edeceğini sorması üzerine "İstanbul'dayım" yanıtını verdi. Tayyip Erdoğan'dan önce damadı AK Parti İstanbul Milletvekili Berat Albayrak ile eşi Esra Albayrak, aynı sandıkta oylarını kullandı. Albayrak çifti, kızları Mahinur Albayrak ile oy kullanmaya geldi. Daha sonra, Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, eşi Reyyan Erdoğan aynı sandıkta oy kullandı.

DAVUTOĞLU: BUGÜN DEMOKRASİ ŞÖLENİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu oyunu, sabah saatlerinde geldiği memleketi Konya'da Şükrü Doruk Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde kullandı. Vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılanan Davutoğlu, oyunu Ankara'da kullanan eşi Sare Davutoğlu ile birlikte sabah saatlerinde uçakla memleketi Konya'ya geldi. Davutoğlu'nun ilk durağı 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde oyunu kullanacağı, konutunun 300 metre ilerisindeki Meram Şükrü Doruk Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi oldu.


KARŞILIKLI SAYGI ÇAĞRISI...


"Bugün bize bayram olacak" sloganlarıyla karşılanan Davutoğlu, vatandaşlarla sohbet edip çocuklarla yakından ilgilendi. Oyunu kullandığı 2 bin 248 numaralı sandığın bulunduğu sınıfa geçen Başbakan, sandık görevlileriyle tek tek tokalaştıktan sonra oyunu kullandı. Ardından okulun bahçesinde açıklamalarda bulunan Davutoğlu, şöyle konuştu: "Sandıklarda bir demokrasi bayramı yaparcasına birbirimizi tebrik etmeye, farklı siyasi görüşe sahip olsak da herkesi sandık başında sandığın dışında selamlaşarak ülke demokrasisinin geleceği için karşılıklı iyi niyetimizi göstermeye davet ediyorum. Türk siyasi tarihinde ilk kez bu kadar kısa sürede ikinci bir seçime gidiliyor. Benim gördüğüm, heyecan sandıklara katılım bağlamında ümit verici. Demokrasiden ve insan kaynağından daha güçlü, daha önemli bir güç kaynağı olamaz. Ülke yönetimi bir emanet meselesidir. Milletten alınan bir emanettir ve kalıcı makamları değil, kalıcı hizmetleri gerektirir. O bakımdan bugün de bu neticelerin 78 milyon için hayırlı olacağını, neticelerin de mutlaka hayırlara vesile olacağını ümit ediyorum. Cumhuriyet bayramımızdan, sonra bu demokrasi bayramımızın da güzel neticeler vermesi temennisi ile hayırlı olsun." Başbakan ile eşi yürüyerek konutlarına geçti. Davutoğlu yol boyunca kendisine sevgi gösterinde bulunan vatandaşlarla sohbet edip fotoğraf çektirdi.

'MİLLETİMİZ İÇİN BİR DÖNÜM NOKTASI OLSUN'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, oyunu Ankara Anıttepe Ortaokulu'nda 1310 numaralı sandıkta kullandı. Oy kullanmasının ardından açıklama yapan Devlet Bahçeli, "26. Dönem Milletvekilleri Genel Seçimleri için bugün milletimizin yüksek katılımıyla bir seçimin gerçekleştirilmesini temenni ediyorum. Milletimize, siyasi partilerimize ve onun adaylarına hayırlı uğurlu olmasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum. İnşallah, bu seçim milletimizin geleceği açısından bir dönüm noktası olur diye düşünüyorum" dedi.


VATANDAŞLA SOHBET ETTİ

MHP lideri Devlet Bahçeli bir gazetecinin, "7 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri'ne benzer bir sonuç çıkar mı?" sorusuna ise "Bu soruları sonra soralım" yanıtını verdi. MHP lideri Devlet Bahçeli, daha sonra bazı vatandaşlarla kısa süre sohbet etti. Bahçeli oyunu kullandıktan sonra da sonuçları izlemek üzere MHP Genel Merkezi'ne geçti.

'HUZUR VE REFAH İSTİYORUZ'

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu eşi Selvi Kılıçdaroğlu ve oğlu Kerem Kılıçdaroğlu ile birlikte Ankara Çukurambar Arjantin İlkokulu'nda 4137 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Kılıçdaroğlu oyunu verdikten sonra şunları söyledi: "Bütün olayları yakından izliyoruz. Teröre karşı olduğumuzu, kimden gelirse gelsin karşı olduğumuzu, amacı ne olursa olsun karşı olduğumuzu her ortamda dile getirdik. Bu ülkede biz huzur ve refah istiyoruz. Bu ülkede birlikte, kardeşçe yaşamak istiyoruz. Bu ülkede anneler çocuklarını huzur içinde okula göndersin istiyoruz. Bu ülke hepimizin ülkesi ve bu ülkede hepimiz barış içinde, huzur içinde, kardeşlik içinde yaşamak istiyoruz." Kemal Kılıçdaroğlu daha sonra eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte Çukurambar Taksi Durağını ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, taksi şoförleri ile çay içip sohbet etti.

DEMİRTAŞ: TÜRKİYE İÇİN ARZUMUZ HUZUR VE BARIŞ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise oyunu İstanbul Sultanbeyli'deki Mevlana Ortaokulu'nda kullandı. 1114 numaralı sandıkta oyunu veren Demirtaş oyunu verdikten sonra şunları söyledi: "Umut ediyorum ki, bugün yapılacak seçimlerde ortaya çıkacak siyasi sonuçlar, bütün ülke açısında, herkes açısından en hayırlı sonuç olacaktır. Hepimizin, bütün Türkiye'nin en fazla arzuladığı şey, en fazla arzuladığımız şey, huzurdur, barıştır. Bugün sandıklardan barışa dair büyük bir sonuç çıkmasını öncelikle temenni ediyorum. Seçim dönemi, zorlu, sıkıntılı bir seçim dönemi kampanyası oldu, maalesef ki yitirdiğimiz canlar oldu. Öncelikle seçimin hayırlı sonuçlarını, barış, özgürlük, demokrasi uğruna canını feda edenlere bütün arkadaşlarımıza, acılı ailelerine bir teselli olur diye temenni ediyorum." Demirtaş, daha sonra seçim sonuçlarını takip etmek üzere Ankara'ya gitti.

SİVİL KIYAFETLE OYUNU KULLANDI

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, eşi Şule Akar ile birlikte oyunu kullanacağı Ankara Çankaya İlkokulu'na sivil kıyafetle geldi. Orgeneral Akar, 1157 nolu sandıkta oyunu kullanmasının ardından yaptığı açıklamada, "Bölgede seçim güvenliği ile ilgili herhangi bir sıkıntı yok, hayırlı olsun" dedi. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu da aynı okulda oyunu kullandı. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve bazı kuvvet komutanları, Çankaya İlkokulu'nda oy kullandı.

'SÖZ ARTIK MİLLETTE'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, AK Parti İstanbul milletvekili adayı Mehdi Eker, 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oyunu İstanbul-Florya'da kullandı. Topbaş ile Eker, oy kullanacakları Şenlikköy Murat Kölük İlkokulu'na birlikte geldi. Burada bir süre vatandaşlarla selamlaşan Topbaş ve Eker, daha sonra oy kullanacakları "1321" numaralı sandığın bulunduğu sınıfa geçti. Topbaş da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, artık sözün millette olduğunu belirtip, "Artık dostluk ve kardeşlik zamanı. Çocuklarımızın yarınlarını hazırlayacağız. Bu kardeşlik rüzgarının daim olmasını diliyorum" dedi.

LİDERLERİN SANDIĞINDAN KİM ÇIKTI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oy kullandığı sandıktan AK Parti birinci parti çıktı. Sandıkta kayıtlı 368 seçmenin 357'si oy kullanırken, oyların 1'i geçersiz sayıldı. Seçmenlerin 219'u AK Parti'ye, 71'i CHP'ye, 33'ü MHP'ye, 28'i HDP'ye, 2'si BBP'ye, 2'si Vatan Partisi'ne ve 1'i de HAK-PAR'a oy verdi.

Başbakan Davutoğlu'nun sandığından da AK Parti birinci parti çıktı. Bu sandıkta 299 seçmenden 268'i oy kullandı, 4 oy da geçersiz sayıldı. Oyların partilere göre dağılımı şöyle: AK Parti 205, MHP 27, CHP 24, HDP 4, Vatan Partisi 1, Saadet Partisi 2, BBP 1.

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun oy kullandığı sandıktan CHP yüzde 48.18 oyla birinci çıktı. Sandıktan CHP'ye 159, AK Parti'ye 74, MHP'ye 49, HDP'ye 17, Saadet Partisi'ne 5, BTP'ye 2, DSP'ye 2, LDP'ye 2 ve bağımsız aday Nazmi Ardıç'a 15 oy çıktı.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın oy kullandığı sandıktan da AK Parti birinci çıktı. 351 oyun kullanıldığı sandıktan AK Parti'ye 210, HDP'ye 101, MHP'ye 20 ve CHP'ye 4 oy çıktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber