Çiçek: Çağa uygun hukuk sistemi zorunlu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ekim 2006 13:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, "Laik ve çağdaş esaslara dayalı bir Cumhuriyet için, çağın gereklerine uygun ve toplumsal gelişmeye zemin hazırlayan bir hukuk sistemi zorunludur" dedi.

Türk Medeni Kanunu'nun yürürlüğe girişinin 80. yılı dolayısıyla düzenlenen sempozyumda konuşan Çiçek, Türkiye Cumhuriyetinin devraldığı hukuk sistemine bakıldığında, hukuk birliğinden ve ortaya çıkacak ihtiyaçları karşılayacak kanunların bulunduğundan söz edilemeyeceğini kaydederek, bir imparatorluk olan Osmanlı hukuk düzeninin, genç Cumhuriyet'in ulusal devlet anlayışıyla bağdaşmadığını ifade etti.

Bu durum karşısında yeni bir hukuk sistemi ile muasır medeniyet seviyesine ulaşmayı gerçekleştirmek üzere Batı hukukuna yönelinmesinin kaçınılmaz olduğunu belirten Çiçek, Ulu Önder Atatürk'ün bu zorunluluğu daha milli mücadele yıllarında dile getirdiğini anlattı.

Çiçek, "Laik ve çağdaş esaslara dayalı bir Cumhuriyet için, çağın gereklerine uygun ve toplumsal gelişmeye zemin hazırlayan bir hukuk sistemi zorunludur" dedi.

Çiçek, Türk Medeni Kanunu için, İsviçre medeni kanununun iktibas edilmesinin düşünüldüğünü ve o dönemde yeni yürürlüğe girmesi, laik, çağdaş bir kanun olması, kadın-erkek eşitliğine dayalı bir aile düzenini içermesi gibi çağdaş özellikler taşıdığı için bu kanunun seçildiğini ifade etti. Cemil Çiçek, söz konusu kanunun Türkiye'de 1926 yılından bu yana uygulandığını, hem dünyadaki, hem de Türkiye'deki gelişmelere göre bazı değişikliklere uğradığını da anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber