AKP ve CHP'nin önerge kavgası...

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 05 Ekim 2006 13:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hafta basindan bu yana AKP ve CHP arasinda, 170 ayri yasada 700'e yakin hükmü degistiren temel ceza yasalarina uyum tasarisi için önerge savasi yasandigi ve CHP'nin önergelerini bugün ancak tutanakla teslim edebildigi ortaya çikti.

TCK ve CMK gibi yasalarda yapilan degisikliklerin 170 ayri yasaya yansitilmasi amaciyla hazirlanip Adalet komisyonunda kabul edilen yasa tasarisinin temel yasa olarak görüselecek olmasi nedeniyle hafta basindan beri AKP ve CHP arasinda önerge savasi yasandigi ortaya çikti. CHP Grup Baskanvekili Haluk Koç, CHP'nin önergelerini almak istemeyen TBMM Kanunlar ve Kararlar Dairesi görevlileriyle tartisti.

ANKA'nin edindigi bilgiye göre CHP Grup Baskanvekili Koç ve beraberindeki 5 milletvekili saat 11.00 siralarinda TBMM kanunlar ve Kararlar Dairesi'ne giderek, temel ceza yasalarina uyum tasarisiyla ilgili olarak CHP'nin hazirlamis oldugu önergeleri teslim etmek istedi. Ancak Içtüzük uyarinca Genel Kurul gündemine indirilen tasari ve tekliflerin sirasayisi verilerek bastirilmasindan önce önergelerin isleme konulamadigi yaniti verilince sinirler gerildi. Konuyu TBMM Genel Sekreteri Rauf Bozkurt'a ileten Haluk Koç ve beraberindeki CHP milletvekilleri, Bozkurt'tan ayni yanitini alinca, bu kez tutanak karsiliginda önergelerini Kanunlar ve Kararlar Dairesi Baskanligi görevlilerine teslim etti.

AKP'nin 'temel yasa histerisi içinde' oldugunu belirten Koç, temel yasa olarak grüselecek olmasi nedeniyle bu tasarida her maddede en fazla iki önerge verilebilecegini, AKP'nin bu önerge hakkini doldurarak, kenhdilerini engellemek istediklerini söyledi.

AKP'NIN FASON ÖNERGELERI IÇIN

CHP Antalya Milletvekili Atilla Emek de CHP'nin önergelerinin hazir olmasi nedeniyle, temel ceza yasalarina uyum tasarisinin 3 günden bu yana matbaada basilmayarak bekletildigini savundu. Emek sunlari söyledi:

'Önergelerimizi kabul etmiyorlar, AKP'nin fason önergelerini hazirlayabilmeleri için 3 gündür bastirilip dagitilmadi tasari. Bu nedenle sirasayisi da verilemiyor. Bu sabah önergeleri vermek için gittigimizde ?Genel Sekreterin talimati var tasari dagitilmayacak' denildi. Biz de Kanunlar Dairesine tutanak karsiliginda önergelerimizi teslim ettik. Biz niye dagitilmadigini Genel Sekreter'e sordugumuzda ?Baskanin talimati var' yanitini aldik. ?Simdiye kadar böyle mi uygulandi bu?' dedigimizdi ise Genel Sekreter 'Hayir, sanirim tasarinin özel bir durumu var' dedi.

RAUF BOZKURT: BEN 40 YILDIR TARAFSIZIM, ISLEM NORMAL

Konu hakkinda görüsü sorulan TBMM Genel Sekteri Rauf Bozkurt ise söyle konustu:

'Sira sayisi verilerek dagitilmasi talimatini Baskan verir, biz de baskan adina hareket ederiz. Tabi genel olarak baskan her gün bununla ilgili talimat vermez. Ancak temel yasa olarak görüselecek tasarilar hakkinda baskana bilgi verilir, ?kanun su, su kadar maddesi var, ne düsünüyorsunuz' diye. Bana geldiklerinde ben sunu dedim: Tasari bu sabah geldi matbaadan, henüz baskana bilgi vermedim. Ben öyle özel bir talimati falan var demedim. Sirasi sayisi olmadan önergeler isleme konulamaz, içtüzügün emri bu. dünden beri AKP ve CHP gruplari bekliyor, artak ne yaparlar önergeleri bilmem CHP Genel Kurul'da gündeme getirebilir tabii bunu. Ama ben 40 yildir Meclis'teyim ve yaptigim tek sey var: Tarafsiz olmak. Kimseye yakin-uzak degilim. AKP Grup Baskanvekili Salih kapusuz arasa ona da ayni seyi söylerdim. Isin siyasi tarafi benri ilgilendirmez.'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber