Emniyet'te emeklilik skandalı yaşanıyor.

Haber Giriş : 17 Mart 2004 08:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet'te emeklilik skandalı yaşanıyor.

Dokuz yıldan beri birçok emniyet müdürünün, Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen bir kararnâmeye ait ek gösterge üzerinden emekli edildiği ortaya çıktı.

Emniyet teşkilatında, "Aziz Nesin'lik" bir olay ortaya çıkarıldı. Teşkilatta, 9 yıldan beri yüzlerce 1, 2, 3 ve 4. sınıf emniyet müdürünün, Anayasa Mahkemesi'nce 5 Şubat 1992 günü iptal edilen 418 sayılı kararnameye dayalı ek gösterge üzerinden emekli edildiği belirlendi. Emeklilik işlemlerinin eski sisteme göre yürütülerek emniyet müdürlerine fazla ikramiye ve maaş ödendiği tespit edildi.

Maliye Bakanlığı müfettişlerinin Zonguldak ve Kilis'te emniyetle ilgili yürüttükleri bir soruşturma sırasında ortaya çıkardığı olaya, Bakan Kemal Unakıtan el koydu. Unatıkan, derhal Meclis'ten bir yasa çıkartarak, yıllardır devam eden hukuka aykırı bu işlemi düzeltti.

TBMM'de kabul edilen yasa gereğince bundan sonra emekli olan emniyet müdürlerine, Anayasa Mahkemesi tarafından 5 Şubat 1992'de iptal edilen 418 sayılı kararname ile ilgili 4300 ek göstergeye göre değil, 3600 ek gösterge üzerinden emekli ikramiyesi ve maaş ödenecek.

Trilyonluk fazladan ödeme
Bu arada, 9 yıldan beri emekli olan bine yakın polis müdürüne, 15'er milyar liralık tazminat ve 200 milyon liralık da maaş olmak üzere trilyonu bulan fazladan para ödendiği hesaplandı. Unatıkan, emekli olan emniyet müdürlerine bundan sonra yapılacak haksız ödemeye engel olurken, şimdiye kadar ödenen parayı ise geri talep etmedi.

Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber