Bağ-Kur 2 ayağı kesilen şoförü emekli etmedi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 07 Ekim 2006 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ADANA'da diyabet hastalığı nedeniyle bir ayağı dizinden, diğeri bileğinden kesilen 51 yaşındaki Abdullah Raman, malulen emekli olabilmek için başvurduğu Bağ-Kur'dan gelen, ?Raporlarınıza göre, malulen emekli olacak iş gücünü kaybetmediğiniz anlaşılmıştır' yazısıyla şoke oldu.

Yurt Mahallesi'nde oturan ve kamyon şoförü 3 çocuk babası Abdullah Raman, diyabet hastalığı nedeniyle 2002'de sağ ayağı bileğinden, 2004'de de sol ayağı diz altından kesildi. Çalışamayacak durumda olan Raman, malulen emeklilik koşullarını tamamlayınca isteği bağlı sigortalı olduğu Bağ-Kur İl Müdürlüğü'ne sağlık raporlarıyla birlikte başvurdu. Ancak, Bağ-Kur Genel Müdürlüğü'nden gelen yazıda, Raman'ın iş gücünün üçte ikisini kaybetmediği için malulen emekli olamayacağı bildirildi. Rapor karşısında şoka giren Raman, şunları söyledi:

?Bir ayağın bileğimden, diğeri de diz altından kesildi. Bağ-Kur'dan malulen emekli olabilmem için 5 yıl prim yatırma koşulunu akrabalarım ve komşularımın yardımıyla tamamladım. Ayrıca askerlik borçlanması da yaptırdım. Yasal haklarımı elde ettikten sonra Bağ-Kur'a malulen emekli olmak için raporlarımla birlikte başvurdum. Emekli olmayı beklerken, ?Raporlarınıza göre, malulen emeli olacak iş gücünü kaybetmediğiniz anlaşılmıştır' yazısıyla şok oldum. Mesleğim şoförlük, bu halde nasıl şoförlük yaparak çalışabilirim anlamış değilim. Emekli olabilmek için vücudumun yarısını kaybetmem mi gerekiyor? Ne yapacağımı şaşırdım.?

Eşinin emekli edilmemesine bir anlam veremediğini belirten 34 yaşındaki Zeliha Araban, kendi yardımı olmadan hiç bir işini yapamadığını söyledi.

YÜZDE 70 İŞ GÜCÜ KAYBI ŞART

Bağ-Kur Adana İl Müdürü Hasan Baz ise, ?Biz, ilgili yasalara göre üyemizden sağlık raporunu isteyip gelen raporu, Genel Müdürlüğe ilettik. Bu tip raporlar, toplanan sağlık heyeti tarafından incelenir. Sigortalı eğer yüzde 70'lik iş gücü kaybına uğramışsa malulen emekli edilir. Abdullah Raman'ın raporunda malulen emekli olacak iş gücü kaybı görünseydi, mutlaka emekli edilirdi? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber