IMF, ?stand-by anlaşması sürmeyecek' sinyali verdi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 10 Ekim 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uluslararası Para Fonu (IMF), gelecek dönemde Türkiye ile yeni bir ?stand-by' anlaşmasına gidilmeyebileceği sinyali verdi.

Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni başkanlığındaki IMF heyeti, ekonomik programın beşinci gözden geçirme çalışmaları kapsamında İstanbul'da temaslara başladı. Bu kapsamda Türkiye İhracatçılar Meclisi'ni (TİM) ziyaret eden Giorgianni, TİM yetkilileriyle 1,5 saat basına kapalı bir görüşme yaptı. Toplantı sonunda açıklama yapan Oğuz Satıcı, IMF heyetinden, önümüzdeki dönemde stand-by anlaşmalı bir program olmadığı yönünde mesaj aldıklarını ifade etti. Satıcı, görüşmede Türkiye ekonomisindeki kırılganlıkların giderilmesi için cari açık ve istihdamda yaşanan sıkıntının ön plana çıktığını kaydetti. Söz konusu sıkıntıların ilacı olarak üretim ve ihracatı gösterdiklerini belirten Satıcı, ?bir daha stand-by anlaşmasına gidilmemeli' görüşünü de aktardıklarını söyledi. Satıcı, ?Çünkü stand-by anlaşmaları, mutlaka arkasında cari açık risklerine göre hazırlanıyor. Bizim IMF heyetinden aldığımız en önemli mesaj, önümüzdeki dönemde stand-by anlaşmalı bir program olmadığı, cari açığa dayanmayan, ülkede cari açık oluşturmayacak bir modelle anlaşma yapılacağı sinyalini aldık.? diye konuştu.

IMF heyetine yaptıkları sunumun 2 sene öncekiyle aynı olduğuna dikkat çeken Satıcı, Türkiye'nin sıkıntılarıyla koşmaya devam ettiğini, bunu da 1-2 günde çözemeyeceğini söyledi. Orta ve uzun vadeli çözümler gerektiğini vurgulayan Satıcı, ?Bize program başlarken vaat edilen; program belli bir yere geldiğinde üretimin, üreticinin ve ihracatın programa monte edileceğiydi. Bizim de; IMF'nin de, hükümetin de ayağı aynı ayakkabının içinde. Programda çıkacak bir problem hepimizin problemi olacak.? diye konuştu. Öte yandan IMF heyeti, Devlet Bakanı Ali Babacan'la görüşmek üzere akşam saatlerinde Ankara'ya gitti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber