Okul öncesi eğitim yararlı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ekim 2006 10:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Marmara Üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığı ve UNICEF'in işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında yapılan araştırma, okul öncesi eğitimin özellikle sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan düşük ailelerden gelen çocuklar için çok önemli ve yararlı olduğunu ortaya koydu.

Çocuklara en az bir yıllık okul öncesi eğitim olanağının sağlanması ilköğretime uyumu kolaylaştırıyor.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Oktay'ın başkanlığında yürütülen "Okul Öncesi Eğitimden İlköğretime Geçiş" projesi kapsamında, okul öncesi eğitim almış ya da almamış olmanın, çocukların farklı alanlardaki gelişimleri üzerindeki etkisi araştırıldı.

2003-2004 eğitim öğretim yılında, İstanbul'daki ilköğretim okullarının birinci sınıfına devam eden okul öncesi eğitim almış ve almamış 72-83 ay arasındaki 248'i kız toplam 490 öğrenci, "sosyal duygusal uyum", "bilişsel hazır bulunuşluluk" ve "hareket gelişim düzeyleri" açısından karşılaştırıldı.

Araştırmada elde edilen bulgulara göre, sosyal duygusal uyum düzeyi okul öncesi eğitim almış çocuklarda, kız öğrencilerde ve tek çocuklarda daha fazla.

Annenin öğrenim düzeyi düştükçe çocukların sosyal duygusal uyum düzeyi azalıyor. Ancak, öğrenim düzeyi düşük annelerin çocukları okul öncesi eğitim aldıklarında sosyal duygusal uyum düzeyleri artıyor. Babanın öğrenim düzeyi çocukların sosyal duygusal uyumunu etkilemiyor, burada çocukların okul öncesi eğitim alıp almadığı önem kazanıyor.

Bilişsel hazır bulunuşluluk düzeyi de okul öncesi eğitim almış çocuklarda daha yüksek. Ailedeki çocuk sayısı arttıkça bilişsel hazır bulunmuşluk düzeyi düşüyor. Kız çocuklarının bilişsel hazır bulunuşluluk düzeyi, erkek çocuklara göre daha fazla.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber