DEİK Başkanı Vardan: Pazar arayışında AB kaldıraç olacak

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Rusya'daki kriz sonrası İran, Afrika ülkeleri ve Güney Amerika'nın alternatif pazar olabileceğini söyledi. Vardan, vize serbestisi devreye girdiğinde açığımızı kapatmada asıl kaldıracın Avrupa Birliği üyesi ülkeler olacağını kaydetti.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 06 Aralık 2015 06:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
DEİK Başkanı Vardan: Pazar arayışında AB kaldıraç olacak

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası gelişmeleri değerlendirdi. Vardan Rusya ile ilişkilerin bir an önce normal hale dönüşmesini arzuladıklarını dile getirdi. Rusya'nın ticari alanda engellemelerinin iki ülke için de bir yarar getirmeyeceğini belirten Vardan, "Türkiye'nin Rusya'ya ihracat rakamlarına baktığımızda bu yıl itibariyle zaten yüzde 40'lara varan bir düşüş yaşadığımızı görüyoruz. Bu da tamamıyla Rusya'nın kendi iç ekonomik sorunlarından kaynaklanmakta" dedi. Rusya ekonomisinin küçüldüğünü ve alım gücünün düştüğüne dikkat çeken Vardan, bunun yansımalarını turizm ve iç tüketim gibi alanlarda açıkça görüldüğünü kaydetti.

ASIL KATKI AVRUPA'DAN GELİR

Rusyanın yaptırım kararlarına karşılık Türkiye için alternatif pazarları değerlendiren DEİK Başkanı, "Ülkemiz için alternatif pazar İran ve Afrika ülkeleri olabilir. Hatta Güney Amerika ülkeleri de düşünebilir. Ama asıl önemli katkının AB üyesi ülkelerden gelmesini bekleyebiliriz. AB zirvesinden sonra ortaya çıkan sonuç itibariyle AB'nin Türkiye'ye farklı bir gözle bakmaya başladığını görüyoruz. AB, bilhassa vize serbestisini devreye soktuğunda, Türkiye'nin AB ile ticari ve yatırım ilişkilerinin çok daha farklı boyutlara ulaşacağını ümit ediyoruz" dedi.

İhracattaki düşüş GSMH'nin % 1'i bile değil

İhracattaki gelir düşüşünü de değerlendiren Vardan, endişe edilmemesi gerektiğini söyledi. Vardan ihracattaki düşüşün Gayri safi milli Hasıla'nın (GSMH) yüzde 1'i kadar bile olmadığını söyledi. Vardan "Bugünkü ihracat rakamımız ile turizmden oluşabilecek muhtemel kayıplarımız göz önüne alındığında bunun Türkiye'nin GSMH'nın yüzde 1'ne bile ulaşmadığı görülecektir" dedi.

Türkiye'nin 2008 krizinde yaşadıklarını anlatan Vardan, o dönemde farklı pazarlar üreterek kayıpların aşıldığını söyledi. Vardan "Bugünkü kayıplardan kurtulmak için 2008'de başlayan küresel krizde olduğu gibi farklı alternatif pazarlara ulaşarak telafi etme yolu denenebilir" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber