Mustafa Elitaş: Rusya hissi davranıyor mesele 'Ekonomi değil'

Ekonomi Bakanı Elitaş, Rusya'nın 'rasyonel değil hissi' davrandığını iddia etti, "Mesele askeri ve siyasi; ekonomik olayları karıştırmayalım diyoruz ama Rusya krizi derinleştiriyor" dedi

Haber Giriş : 07 Aralık 2015 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mustafa Elitaş: Rusya hissi davranıyor mesele 'Ekonomi değil'

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizinin ardından gelen ekonomik yaptırımlar nedeniyle pek çok sektör kan ağlarken, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın Rusya krizi ilgili yaptığı açıklamalar, hükümetin öngörüsüzlüğünü bir kez daha gözler önüne serdi. Rusya'nın 'hissi davrandığını' öne süren Elitaş, "Bizlerin bu meselenin siyasi ve askeri bir mesele olduğu, ekonomik olaylarla bütünleştirmenin, birleştirmenin doğru olmayacağı konusundaki ifadelerimize rağmen Rusya Devlet Başkanı her gün yeni açıklamalarla bu krizi derinleştirme gayreti içerisinde" dedi.

'HİSSİ DAVRANIYORLAR'

Elitaş, Kayseri'de yaptığı açıklamada, Rusya'nın 'çok hissi bir yaklaşım' gösterdiğini öne sürdü. Başbakan Davutoğlu'nun talimatı doğrultusunda ilgili bakanlıkların acil durum tespit toplantısı yaptığını belirten Elitaş, mevcut durumun ihracat ve ithalata yansımalarının değerlendirildiğini aktardı.

KRİZ MASASI

Söz konusu toplantıda konunun Davutoğlu'na arz edildiğini söyleyen Elitaş, şunları kaydetti: "Muhtemelen salı günü Sayın Başbakanımız bu konuyu açıklayabilir. Rusya ile yapılan ticaretimiz konusunda hiç kimsenin 'ben buradan mağdur olurum' diye panik içerisinde olmaması lazım. Ekonomi Bakanlığı Müsteşarlığı'nın başkanlığında bir Rusya masası oluşturduk. Burada odalar birliği temsilcileri, ihracatçı birlikleri temsilcileri, DEİK temsilcileri var. Rusya'daki müşavirlerimiz, konsoloslarımız sürekli bilgiyi bizlere transfer ediyor. Bu bilgilerin tamamı Ekonomi Bakanlığı'nda toplanıp, sorunlar tespit edilip çözüm yolları aranıyor."

Kaynak:Birgün

'İNŞALLAH...'

Rusya'ya alternatif pazarlar araştırılıp alternatiflerin ortaya çıkarılacağını savunan Elitaş, "Bunun da öncüsü Ekonomi Bakanlığı olacak. Biz de konunun paydaşlarıyla, bütün iş alemiyle bu konuyu masaya yatırıp birlikte ortak akıl ortaya koyarak çözüm bulmak için gayret göstereceğiz. Çünkü bu doğrudan doğruya özel sektörü ilgilendiren bir durum. Devlet olarak özel sektörün önündeki olağanüstü durumu ortadan kaldırabilmek için çözüm üretmek de bizim görevimiz. Aşamayacağımız engel yok diye düşünüyoruz. İnşallah, Rusya tarafı hissiyatı bir tarafa bırakıp daha rasyonel, daha akılcı bir düşünceyle bu krizi bir an önce bitirmek için iyi niyet gösterisi içerisinde bulunur" diye konuştu.

***

TOBB'dan hükümete tam destek: Allah onlardan razı olsun

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizinin ekonomiye faturasının 6,5 milyar dolar olacağı tahmin edilirken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Açıkça söyleyeyim, bu kriz bizi hiç etkilemez" iddiasında bulundu. "Bu ülkenin gururu, onuru her şeyden üstündür" diyen Hisarcıklıoğlu, yeni Ekonomi Bakanı Elitaş'ı da öve öve bitiremedi.

Kayseri'de konuşan Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Bakanlığı'na Mustafa Elitaş'ın getirilmesinin Kayseri ve Türkiye için bir şans olduğunu öne sürdü. Hisarcıklıoğlu, "Bakanımızın ayağının bereketiyle geleceğine inanıyorum. Ayağının bereketiyle Rusya krizi çıktı. Şimdi basın 'Bu kriz nasıl etkiler?' diye soruyor. Bu kriz bizi hiç etkilemez. Bu ülkenin gururu, onuru her şeyden üstündür. Kurtuluş Savaşı'nı atalarımızın, dedelerimizin nasıl verdiğini biliyoruz. Onun için gururumuzu, onurumuzu kıracak davranışın bir an önce cevabının verilmesi gerekiyordu, Allah onlardan razı olsun" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber