AK Partili Canikli: Mevcut sistem devekuşu gibi

Yeni Anayasa üzerindeki çalışmalarını sürdüren AK Parti'nin, başkanlık sistemi konusunda izleyeceği yol haritasının ipuçları da ortaya çıkmaya başladı Onaylanmadı

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 07 Aralık 2015 08:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AK Partili Canikli: Mevcut sistem devekuşu gibi

Saliha ÇOLAK / GAZETE HABERTÜRK

HABERTÜRK'ün sorularını yanıtlayan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, "mevcut sistemin, aynı partiden de olsa Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında kriz yaşanması riski taşıdığını" belirterek, "Başkanlık sistemi gerekli. Önemli olan, bu ikili yapının ortadan kaldırılması. Çünkü sürekli çatışma riski taşıyor. Anayasa'mız, aynı yönetsel yetkiyi hem Cumhurbaşkanı'na hem de Başbakan'a veriyor. Başlatma yetkisini Başbakan'a, sonlandırma yetkisini Cumhurbaşkanı'na veriyor. Mesela hükümetin kurulması; Başbakan öneriyor, Cumhurbaşkanı onaylıyor. Hatta yetkinin çoğunluğunu Cumhurbaşkanı kullanıyor, çünkü onaylama makamında olan, esas yetkiye sahiptir. Şu anki sistem devekuşu gibi, yani ne deve ne kuş. Böyle olmaz. Ya deve ya kuş olacak. Biz başkanlık sistemi ve yarı başkanlık sistemine daha yakınız, Cumhurbaşkanı'nın pozisyonu ve yetkileri itibarıyla... Dolayısıyla vatandaşa ikili bir seçenek sunulmalı. Hangisini kabul ederse..." dedi.

"HALK DESTEK VERMEZSE ISRAR ETMEYIZ"

Kamuoyunun destek vermemesi durumunda başkanlık sisteminde ısrar etmeyeceklerini, ancak parlamenter sistemin de mevcut şekliyle devam edemeyeceğini dile getiren Canikli, "Burada önemli olan anlatmak. Biz halka iyi anlattıktan sonra kamuoyu 'Başkanlık sistemini anladık ama Türkiye'ye uygun değil' derse, o zaman elbette ki yapmayız. Bu durumda da Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin sınırlanması gerekecek ki o zaman da 'pür parlamenter' sisteme geçmek gerekecek" diye konuştu.

Canikli, sistem konusunda henüz karar verilmediğini, ancak iki modelin seçenekli olarak halka sunulmasının da mümkün olabileceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber