Davutoğlun'dan Birinci Meclis ruhuyla reformlar yolda

Başbakan Davutoğlu, muhalefetin kapısını çalarak reformları hep birlikte yapma çağrısı yapacak

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 14 Aralık 2015 06:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Davutoğlun'dan Birinci Meclis ruhuyla reformlar yolda

HAKKI KURBAN

64'üncü Hükümet'in 2016 Eylem Planı'nı açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, muhalefet liderlerinin kapısını çalmaya hazırlanıyor. Hafta içinde gerçekleşecek Bulgaristan ve Belçika temaslarının ardından, Mecliste grubu bulunan partilerin liderleriyle temas kuracak olan Davutoğlu, tarihi adımlar için destek isteyecek. Başbakan'ın, aralık ayının ikinci yarısında yapılması planlanan görüşmelere çantasında dört kritik başlıkla gideceği belirtiliyor.

Ana gibi kucaklayan anayasa yapalım

Tüm partilerin seçim vaatlerinde yer alan konuyla ilgili olarak, "Gelin ana gibi kucaklayan anayasa yapalım" çağrısında bulunan Davutoğlu, liderlerin görüşünü alacak. Türkiye'nin katılımcı, çoğulcu, özgürlükçü, demokratik ve sivil bir anayasa beklentisini hatırlatacak olan Davutoğlu, yüzde 97'lik temsil kapasitesi bulunan parlamentodan tam bir uzlaşıyla yeni anayasanın çıkarılmasını isteyecek. "Referansımız, birinci Meclis'teki birlik ve beraberlik olsun" diyeceği belirtilen Başbakan'ın, yöntem konusunda değerlendirmelerde bulunması bekleniyor.

Anadolu'yu temsil eden yer

23 Nisan 2014'te birinci Meclis salonunda yapılan törende dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan da yer almıştı. Birinci Meclis, Türkiye kurucu Meclis'i olarak kabul edilir. Anadolu'nun her kesiminden gelen temsilcilerin sergilediği ruh nedeniyle hem demokratik hem de milli vasıfları vurgulanır.

DAHA HIZLI ÇALIŞALIM

Başbakan'ın gündemindeki başlıklardan biri de "Meclis İçtüzüğü'nün değiştirilmesi" olacak. Parlamentonun daha dinamik çalışabilmesi, Genel Kurul ve komisyonların verimli olarak faaliyetlerini yürütebilmesi için bu değişiklik talep ediliyor.

TÜM TBMM İMZA ATSIN

Kısa, orta ve uzun vadede atmak istedikleri reform adımlarını liderlere anlatacak olan Davutoğlu, bütün partilerin yapılacak reformlara imza atmasını istiyor. Bunların önemli bir kısmında, muhalefetin de önerdiği bazı adımlar yer alıyor.

GERİLİMDEN KAÇINALIM

Başbakan Davutoğlu'nun, Rusya, Suriye ve Irak'la yaşanan gelişmelerle ilgili olarak hükümetin izlediği strateji konusunda da liderleri bilgilendirmesi bekleniyor. Özellikle 7 Haziran seçimleri sonrası gerginleşen siyasi havanın yumuşatılması ve toplumsal hassasiyetlerin kaşınmaması yönündeki beklentinin Başbakan tarafından liderlerle paylaşılacağı ifade ediliyor.

Avrupa'ya kritik ziyaret

Başbakan Davutoğlu, hafta içinde yoğun bir diplomasi trafiği de geçirecek. Başbakan, yarın Bulgaristan'a giderek temaslarda bulunacak. Başbakan, perşembe günü ise Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılacak AB Liderler Zirvesi'ne katılacak. Zirvede, "Ekonomik ve Parasal Politikalar" başlığında müzakerelere başlanması kararı resmileşecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber