Fed'in toplantısı, bugün başlayacak

Yarın TSİ 21.00'de faiz kararının açıklanacağı toplantı öncesinde dolar, TL karşısında 2,98 seviyesinden işlem görüyor. Altının onsu son altı yılın en düşük seviyelerinde devam ederken, petrolde sert düşüş sürüyor.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 15 Aralık 2015 10:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Fed'in toplantısı, bugün başlayacak

Dün gün içinde oldukça dalgalı bir seyir izleyen dolar/TL dün 2.9973'e kadar yükseldikten sonra günü 2.99'un hemen altında tamamladı. Bu sabah ise kur saat 08.48 itibarıyla 2.9858/2.9872 seviyesinden güne başladı.

Dün 3.29 civarında olan euro/TL ise aynı saatte 3.2929/3.2959 seviyesinde işlem görüyor.

PETROL 11 YILIN EN DÜŞÜĞÜNDE

Dış piyasalarda ise petrol fiyatlarının 11 yılın en düşük seviyesine doğru gerilemeye devam etmesi büyük bir bölümü petrol ya da emtia ihraççısı olan ülke para birimleri üzerinde baskı oluşturuyor.

Yatırımcıların küresel petrol arzının yüksek kalmaya devam ettiğine dair endişeleriyle Brent ham petrolü kayıplarını sekizinci güne taşıdı. Brent ham petrolünün varil fiyatı 18 sent düşerek 37.74 dolardan işlem görürken, ABD ham petrolünün varil fiyatı da 8 sent kayıpla 36.23 dolar oldu.

YATIRIMCILAR POZİSYON ALMAK İSTEMİYOR

Reuters'a konuşan bankacılar hem TL'de hem de genel olarak global piyasalarda görülen sert hareketlerin, yeni yılın yaklaşması nedeniyle yeni pozisyon alma isteksizliği ile hacimlerin normal günlere göre büyük ölçüde azalmasından kaynaklandığını söylediler.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu hafta yapacağı toplantıda yaklaşık 10 yıl aradan sonra ilk kez faiz artıracak olması ve petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşün büyük bölümü emtia ihracatçısı olan gelişmekte olan ülkelerin para birimleri üzerinde yarattığı baskı ile kur ve faizdeki baskı devam ediyor.

ALTINDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Altın fiyatları, Fed'in faizleri artıracağı beklentileriyle son yılların en düşük seviyelerine doğru gerileyişini sürdürüyor.

Spot altının ons fiyatı dün yüzde 1.1 değer kaybederken, bu sabah yüzde 0.2 artışla 1,064.20 dolar oldu. Fiyatlar altı yılın en düşük seviyesi olan 1,045.85 doların yaklaşık 20 dolar üzerinde seyrediyor.

ALTIN NEDEN DÜŞÜYOR?

Altın fiyatlarının düşmesinde, yüksek faizlerin, faiz getirisi olmayan altına olan ilgiyi azaltacağı ve dolara olan ilgiyi artırması beklentisi etkili.

KERESTECİ: FED'İN ETKİSİ UZUN SÜRELİ OLABİLİR

HSBC Türkiye Hazine Grubu Başkanı Fatih Keresteci geçtiği notta, "Uzun süredir merakla beklenen Fed faiz toplantısı geldi çattı. Bugün başlayacak olan toplantı yarın gece saatlerinde yapılacak açıklamalar ve basın toplantısı ile sonlanacak. Piyasalar Fed'in dokuz yıl aranın ardından ilk kez faiz artıracağını tahmin ediyor. Genel beklenti, halihazırda yüzde 0-0.25 aralığında olan Fed fonlama faizinin 25 baz puanlık bir artışla yüzde 0.25-0.50 aralığına getirilmesi yönünde. Bu, efektif manada 25 baz puanlık bir faiz artışına denk gelecek. Daha düşük miktarda yapılacak bir artış, güvercin olarak yorumlanacaktır. Karar ile birlikte yayımlanacak olan metin önem arz ediyor. Metinde, faiz artırımlarına başlamanın dayanakları, bundan sonra nasıl bir eğilim kaydedileceğine ilişkin yol haritası ve üyelerin duruşu önem arz edecekt. Karar ile birlikte yayımlanacak tahmin setinde ise "nokta grafik" olarak adlandırılan ve Fed üyelerinin gelecek yıllara yönelik faiz beklentilerini yansıtan grafik büyük önem arz edecek. Çünkü, Fed'in gelecek döneme yönelik yol haritasına ilişkin nicel bilgiler ve Eylül toplantısındaki tahminlere göre ne kadar değiştiği piyasalarda önemli etkiler gösterebilir. Buradan çıkacak bulgular ve Başkan Yellen'in basın toplantısı ile Fed toplantısını geride bırakacağız. Ama, piyasalar üzerinde yaratacağı olası etkiler uzunca bir süre etkili olabilir" değerlendirmesini yaptı.

ÖNDER: FED BASKIN KARAKTER OLMAYA DEVAM EDİYOR

ALB Foreks Araştırma Uzmanı Eda Önder, "Yurt içinde Fed'in faiz oranı kararı yaklaşırken gelişmekte olan ülke para birimlerinin çoğunluğunun dolar karşısında değer kaybetme eğilimiyle Türk Lirası cinsinden varlıklar satış baskısı altında kaldı. Güne pozitif seyir ile başlayan Borsa İstanbul, günün ilerleyen saatlerinde söz konusu etmenlerin piyasada yer etmesi nedeniyle günü yüzde 1'i aşan değer kaybı ile tamamladı. Bugün Türkiye'de Eylül ayı işsizlik oranı açıklanacak. Fed tedirginliği piyasalarda baskın karakter olmaya devam ediyor. Bu sabah gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında karışık seyir izlemekte. Asya'da gelişmekte olan ülke borsalarının ise ülkeler bazında ayrıştığını ve karışık seyrin hakim olduğunu görüyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber