Çelik: Okullarda şiddetin önlenmesi için strateji planı hazırladık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2006 10:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, okullarda şiddetin önlenmesi için 40 kurumun da içinde bulunduğu önemli bir strateji planı hazırladıklarını açıkladı.

Elazığ Akgün Otel'de okullardaki şiddet konulu bir toplantı düzenleyen Bakan Çelik, işin başında sevgi olduğunu ve bir tek çocuğun bile burnunun kanamasının kendilerini üzeceğini söyledi.

Avrupa ülkeleri içerisindeki okullarda şiddetin en düşük olduğu ülkenin Türkiye olduğuna değinen Bakan Çelik, buna rağmen olayları hafife almadıklarını ve üzerine kararlılıkla gittiklerini kaydetti.

Bakan Çelik, haydi kızlar okula kampanyası ile kız çocuklarının yanısıra okul dışında kalan erkek çocuklarında okullu hale geldiğini anlattı.

Türkiye'nin en büyük sermayesinin genç nüfus olduğunu belirten Çelik, "Türkiye'de 60 bine yakın okul var. Bu okullarda bir yılda birtek olay olsa 60 bin olay meydana gelmiş demektir. Bu da ayda 5 bin olay eder. Şiddetle mücadele etmek sadece bizim ve Milli Eğitim camiasının görevi değildir. Nasıl terör belası nasıl varsa şiddet meselesi de 13-19 yaş arasında çok önemli bir problem olarak karşımıza çıkıyor." dedi.

ŞİDDETİN ÖNÜNE GEÇİLMESİNDE HERKESE DÜŞEN GÖREVLER VAR

Okullarda şiddeti hafife almadıklarını ama büyütülmemesi gerektiğini de belirten Bakan Çelik, bu çalışmalar yapılırken gençlerin şiddete özendirilmemesinin esas olması gerektiğini kaydetti.

Bir öğrencinin günde 6, haftada ise 30 saatini okulda geçirdiğini belirten Bakan Çelik, "Bir öğrenci 138 saatini televizyon başında geçiriyor. Bu zaman okulda geçirdiğinden daha fazladır. Ben bu olaylardan başta kendimi sorumlu tutuyorum. Ama bununla mücadele etmek hepimizin görevidir. Ailenin üzerine düşen, öğretmene düşen, yöneticiye düşen, medyaya, çevreye sokağa düşen sorumluluklar var." şeklinde konuştu.

Bakan Çelik, "Şiddetin türünün tespit ediyoruz. Gerçek sebebini teşhis edeceğiz ve tedavimizi yapacağız. Tedaviden sonra da hastalıkların tekrar nüksetmemesi için takip edeceğiz . Van'da bir ilkokul öğrencisi 7. sınıf öğrencisi babasının silahı ile öğretmenlerine kurşun yağdırdı. Ardından intihar etti. Bunların üzerinde durmak zorundayız." diye konuştu.

Eylem planında 5 müdahale alanı tespit ettiklerini belirten Bakan Çelik, "Birincisi okul alanlarıdır. Öğretmenlere yol haritası olacak çalışmalar yapıldı. Öğrencilere hoşgörüyü, anlayışı anlatmamız gerekir. Biribirini sevmenin aynı ortamı paylaşmanın güzelliklerini anlatmamız gerekiyor. Farklılıkları ile bir arada yaşamanın yolları öğretilmeli. 4.5 milyon kitap kabı hazırlandı. Çocuk defterini kapatırken bile onu görecek. Burada özlü sözler var. Çok anlamlı karikatürler var." dedi.

Ailelere yönelik eğitim setleri hazırlandığını ve yönetim süreçleri ile ilgili tedbirler aldıklarını ifade eden Bakan Çelik, ünlülerin hazırladığı spotların televizyon kanallarında yayınlanacağını kaydetti.

Avrupa Konseyi'nin şiddeti önlemeye yönelik hazırladığı kitapçığın da kullanıldığını ifade eden Bakan Çelik, şunları söyledi: "İlk ve orta öğretim kurumları için hazırlanan müfredatımızın hedefi kitle eğitimi değil. Çoklu zeka sistemine dayanan birey eğitimini esas alan bir sistemdir. Her yavrumuzun dünyasına girerek onu keşfetmemiz gerekiyor. Bunu yapmaz ve sadece çocuklarımızı okullara yazdırdık dersek, bu kesinlikle çok eksik olur ve bundan sonuç alınmaz."

40 AYRI KURUM İŞBİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞACAK

Okullardaki şiddetin önlenmesi konusunda Unicef ile koordinasyon sağladıklarını ve polis teşkilatı, İçişleri Bakanlığı, RTÜK ve Adalet Bakanlığı gibi 40 ayrı kurumun işbirliği yapacağını vurgulayan Çelik, "Okullarda disiplin kurulları yeniden faaliyete geçti. Suç işlemeyi kendine alışkanlık haline getiren öğrenciler cezaya çarptırılacak." diye konuştu.

Bakan Çelik, öğrencilerin okullarda cep telefonu kullanımına da kısıtlamalar getireceklerini ifade etti.

Unicef Temsilcisi Edmond Meloughney de, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği tarafından yayınlanan çocuklara yönelik şiddet raporuna atıflarda bulundu.

Şiddetin önlenmesi konusunda herkesin üzerine düşen görevler bulunduğunu anlatan Edmond Meloughney ise "Türkiye'yi tebrik ediyorum. Bu rapordaki önerilerin çok önündesiniz. Stratejinin başlatılmasını da tebrik ediyorum. Türkiye şiddetin önlenmesi konusunda taahhütlerinde kararlı görülüyor. Bu nedenle bizde her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Desteklerinden dolayı Mehmet Ali Birand'a ve Fatih Terim'e teşekkür ediyorum." dedi.

Haydi kızlar okula kampanyasının başarılı bir şekilde devam ettiğini ancak hala yapılması gereken çok iş bulunduğunu belirten Edmond Meloughney, okulu terk eden kız çocuklarının sayısının yüksek olduğunu gördüklerini bu konuda da önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Okullarda şiddetin önüne geçilmesi ile çocuklar için daha çekici bir okul ortamı oluşacağına işaret eden Edmond Meloughney, eğitimde arzulanan hedeflere ulaşmak için her türlü katkıyı yapmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber