Kablo anlaşmazlığının faturası tüketiciye çıktı

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 14 Ekim 2006 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kablo TV şirketleri ile TMSF arasındaki anlaşmazlığın faturası tüketiciye çıktı. Kablo TV nakli yapacak aboneler muhatap olarak sadece PTT'nin APS bölümündeki yetkilileri bulurken dün yayın kesildiği için arıza hattını arayan abonelerin karşısına "TMSF makinelerimize el koydu. İşlem yapamıyoruz" diyen santral kaydı çıktı.

"Son günlerde kablo TV'de sürekli kesinti yaşadım. Bağlantıdaki sorun nedeniyle 444 0 126 numaralı arıza hattına ulaşmak mümkün olmuyor. Ulaşıldığında ise internetten teknik desteğe bağlanmak için uzun süre beklememe rağmen kimseye bağlanıp görüşemiyorum. Kaç haftadır sanki bozuk antenle yayın alıyormuşuz gibi görüntü karıncalı..." Bu sözler kablo TV şirketlerinin tüketicileri bir araya getirmek için kurduğu www.kablodatekelehayir.org sitesinde yer alan şikâyetlerden sadece bir kısmı. Kablo TV şirketleri ile Türksat arasındaki anlaşmazlığın faturası tüketiciye çıktı. Kablo TV nakli yapacak aboneler muhatap olarak sadece PTT'nin APS bölümündeki yetkilileri bulurken arıza hattını arayanların karşısına ise "TMSF, makinelerimize el koydu. İşlem yapamıyoruz" diyen bir santral kaydı çıkıyor.

Perşembe günü Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile Türksat çekişmesi nedeniyle 5-6 saat boyunca yayını kesilen 400 bin kablo TV abonesi arıza hattını aradığında işte bu santral kaydı ile karşı karşıya kaldı.

Tüketicinin ödediği paranın karşılığını almak istediğini dile getiren Ultra Kablo Genel Müdürü Tanju Erkoç, belirsizlikler olduğu müddetçe tüketici mağduriyetinin devam edeceğini belirtti. Erkoç, "Telekomünikasyon Kurumu (TK) görevini yapmıyor. Haziran ayının başında TK'ya uzlaştırma prosedürünü çalıştırmaları için başvurduk. Ancak TK'dan sonuç alamadık. TK artık arabuluculuk görevini yerine getirmeli" dedi.

Özel sektör fiyat ve içerik avantajı sunacak

Erkoç, Türksat'ın sektördeki firmalara olan toplam 7-8 milyon YTL'lik borcunu ödemediğini belirterek "Türksat'ın sadece Ultra Kablo'ya 2 milyon YTL borcu var. Türksat borcunu firmaları zor durumda bırakmak için ödemiyor" dedi. Bugüne kadar 40 milyon dolarlık altyapı yatırımı yaptıklarına dikkat çeken Erkoç, kablo TV sektörünün özel sektöre bırakılması ile birlikte sektörün hızla büyüyeceğini belirtti. Erkoç, kablo TV şirketlerinin anlaşma sağlanması durumunda dijital yayına geçeceğini, fiyat ve içerik açısından birçok avantaj sunacağını söyledi.

Son 10 gündür tüketici sorunlarında artış olduğunu söyleyen Topaz Kablo Genel Müdürü Ömer Karataş ise "Türksat'ın operatörleri çözüm bulmadığı için eskiden çalıştığımız bölgelerdeki şikâyetler bize geliyor. Özellikle internette sorun yaşanıyor. Bizim e-posta ile ilgili sistemlerimiz var. Şu an Türksat tarafından işletiliyor. Türksat'ın yetkilileri anlamadıkları için server'ı kapatmışlar ve tüketiciler e-postalarını kullanamıyorlar" dedi. Karataş, Topaz Kablo olarak bugüne kadar 26 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ancak sorunlar nedeniyle büyük zarara uğradıklarını vurguladı.

Uyuşmazlık yabancı yatırımcıyı etkiliyor

Şu anda Türksat ile teknik aksaklıklara neden olan uzlaşmazlığın çözüldüğünü, ancak ana davanın henüz devam ettiğini söyleyen Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, Türksat'ın Kablonet ve İnteraktif'e olan 4 milyon YTL'lik borcunun 2.5 milyon YTL'lik kısmının cuma günü hesaba yatırıldığını belirterek "Kalan bakiyenin ise bir iki gün içinde hesabımıza girmesini bekliyoruz" dedi. Ana davanın şirketlerin değerlerinin sıfıra inmesine veya yeniden değerlenmesine yol açacağını ifade eden Ertürk, "Satmayı düşündüğümüz bu iki şirket için benimle görüşmeye gelen çok sayıda yabancı var. Uyuşmazlık ortamı, yabancı yatırımcı ilgisi yönünden de uygun olmaz. Ben, bir uydu kuruluşu olan Türksat'ın yerin altıyla değil yerin üstüyle uğraşmasının kurumu daha olumlu olacağına inanıyorum. TMSF, şu ana kadar borçlularıyla 15'den fazla protokol imzaladı. Bunlar en zor, en karmaşık sorunlardı" açıklamasını yaptı.

Bugüne kadar neler yaşandı?

Kablo TV işletmecileri Ultra TV, Kablonet, İnteraktif ve Topaz 10 yıllık sözleşmelerinin bitimine 1.5 yıl kala, 21 yıllık yeni işletme lisansı aldılar. Ardından bu şirketler Türksat'a, "Müşterileri kendimiz kaydedip, faturaları da biz keseceğiz. Ayrıca kendi içeriğimizi de yapmak istiyoruz" diyerek altyapıda hak talebinde bulundular. Türksat ise altyapının kamunun olduğunu belirterek şirketlerin faaliyetlerine el koydu. TMSF'nin devreye girmesi ise İktisat Bankası nedeniyle Erol Aksoy'a ait Kablo Net ve İnteraktif şirketlerine el koyması ile başladı. Bir milyondan fazla abonenin bulunduğu sektörde TMSF'nin, Kablonet'ten ve İnteraktif'ten toplam 65 milyon dolar alacağı var. Alacağını tahsil edemeyen TMSF, Kablonet ve İnteraktif'in makinelerde dahil olmak üzere tüm malvarlığını haczetti. Türksat da bunun üzerine "El koyduğun mallar benim" diyerek TMSF'ye dava açtı.

TMSF ile gelir paylaşımı sözleşmesinden kaynaklanan borç konusunda anlaştıklarını söyleyen Türksat Genel Müdürü Osman Dur, ana davaların ise devam ettiğini ve anlaşmanın söz konusu olmadığını belirterek, "Bundan sonra benim adım atma şansım yok. Biz lisanslar verilmeden önce adım atmak için çok uğraştık. Artık mahkeme kararını beklememiz gerekiyor. Biz özel şirketlerin verdiği bütün hizmetleri veriyoruz. Sektörün önü açıldı. Dijitale geçmek için gerekli yatırımları yapıyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber