Çavuşoğlu: Sürecin aşılması için çok çaba sarf ettik

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: - "(Türkiye ve Rusya arasındaki gerginlik) Bu sürecin aşılması için çok çaba sarf ettik, ediyoruz. Hiç merak etmeyin bir gün yine Türkiye ve Rusya ilişkileri eski günlerine geri dönecektir"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Aralık 2015 15:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çavuşoğlu: Sürecin aşılması için çok çaba sarf ettik

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya arasındaki gerginlikle ilgili olarak, "Bu sürecin aşılması için çok çaba sarf ettik, ediyoruz. Hiç merak etmeyin bir gün yine Türkiye ve Rusya ilişkileri eski günlerine geri dönecektir" dedi.

Hafta sonunu memleketi Antalya'da geçiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'daki Rus Sanat ve Kültür Derneğini ziyaretinde ilde yaşayan Rusların yeni yılını kutladı.

Dernek üyeleriyle sohbet eden Bakan Çavuşoğlu, Rus uçağının düşürülmesinin ardından olaydan duyulan üzüntünün, gerek Cumhurbaşkanı gerek Başbakan gerekse Dışişleri Bakanı olarak kendisi tarafından çeşitli platformlarda defalarca dile getirildiğine işaret etti.

Tarih boyunca ülkeler, devlet arasında birçok sorunlar çıktığını, savaşlar olduğunu anımsatan Çavuşoğlu, "Almanya ile Fransa arasında tarihte kaç defa savaş olmuş, bunu sayamazsınız bile. Hatırladığımız bir şey var, tam 100 yıl Avrupa ülkeleri ve toplumları birbirleriyle savaşmış" ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, son 15 yıldır Türkiye-Rusya ilişkilerinin adeta tuğla üzerine tuğla konarak inşa edildiğini, ilişkilerin gelişmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çok önemli katkısının olduğunu anlatarak, gelinen noktada sorunun nasıl çözüleceği üzerinde durulması gerektiğini dile getirdi.

- "Halkların etkilenmemesi gerekiyor"

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bundan kesinlikle halkların etkilenmemesi gerekiyor. Maalesef Rusya'da yaşayan bazı Türk vatandaşlarına yönelik olumsuz adımlar atıldı. Bundan duyduğumuz üzüntüyü Rus mevkidaşımız Sayın Lavrov'a söyledik. Geçen gün Antalya'dan üç öğrenci yanıma geldi. Onları üniversiteden geri göndermişler. Şimdi çocuklar kendilerine okul arıyorlar. Büyük olasılıkla Ukrayna'da bir okula gidecekler. Sayın Lavrov, bu tür uygulamaların yanlış olduğunu ve önlem alacaklarını söyledi. Aynı şekilde Rus vatandaşlarının seyahat özgürlüğünü, tatil özgürlüğünü engelleyici bir politikaya da dönüşmemesi gerekiyor. Umarım Rus dostlarımız attıkları bu adımları yeniden gözden geçirirler. Sizler de biliyorsunuz, Türkiye olarak Rusya'ya karşı herhangi olumsuz bir adım atmadık. Burada dost olarak konuşuyoruz. Bunun gerekçelerini samimi bir şekilde paylaştık. Bizim Rusya'dan çekindiğimiz veya suçluluk psikoloji içinde olduğumuz için bu adımları atmadığımızı düşünmesinler. Tam tersi Rusya'ya önem veriyoruz. Rusya bizim için çok önemli bir partner. O nedenle sabırla bekliyoruz, adım da atmıyoruz."

Ticari açıdan Rusya'nın Türkiye için çok önemli bir partner olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Türk ve Rus halklarının kardeş ve dost olduğunu bildirdi. Çavuşoğlu, "Hakların arasında oluşan bağı koparmaya kimsenin gücü yetmez. Ne siyasetçinin gücü yetebilir, ne da başkasının. Biraz daha sabredeceğiz, her şey güzel olacak" dedi.

Çavuşoğlu, Antalya'da yaşayan Rusların sadece bakan, mülki amir veya polise emanet değil, Antalya halkına emanet olduğuna dikkati çekti. Çavuşoğlu, "Bu sürecin aşılması için çok çaba sarf ettik, ediyoruz. Hiç merak etmeyin bir gün yine Türkiye ve Rusya ilişkileri eski günlerine geri dönecektir. Sizleri seviyoruz, her konuda sizlerin yanınızdayız" diye konuştu.

Çavuşoğlu, Rusların yeni yılını ve 7 Ocak'ta başlayacak Ortodoks Noelini de kutladı.

- "Bazen güzel bir havada bir tane kara bulut olabilir"

Rus Sanat ve Kültür Derneği Başkanı İrina Balcı da yılbaşı kutlamalarının Ruslar için çok özel olduğunu vurgulayarak, bu süreçte kendilerini yalnız bırakmadığı için Çavuşoğlu'na teşekkür etti.

Türkiye ile Rusya arasındaki krizden ekonomik ve sosyal açıdan en çok etkilenen kentin Antalya olduğunu belirten Balcı, Antalya'nın bir turizm ve tarım şehri olduğunu, burada yaşayan Rusların da büyük çoğunluğunun turizm sektöründe faaliyet gösterdiğini anlattı.

Balcı, iki ülke arasında yaşanan krizin kendileri olduğu kadar Rusya'da yaşayanlar için de üzücü olduğuna değinerek, "Antalya'nın güzel tarım ürünlerini eskiden olduğu gibi tadamayacaklar. Antalya'nın güzel ve kaliteli tatil olanaklarından kolaylıkla yararlanamayacaklar. Bu kriz ortamının bir an evvel sona ermesi için dua ediyoruz. Elimizden bundan başka da bir şey gelmiyor" dedi.

Kent halkının kendilerine kriz öncesinden daha fazla yakınlık ve ilgi gösterdiğini de vurgulayan Balcı, süreçte kendilerini yalnız bırakmayan Antalya halkına teşekkür etti.

Alanya Rus Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ekaterina Gündüz de bazen güzel bir havada bir tane kara bulut olabileceğini ifade ederek, "İnanıyorum ki tekrar güneş açacak, hava ısınacak. Biz de bu havanın düzelmesi için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

- Tuz ve ekmekle karşılandı, Hürrem tablosu hediye edildi

Bu arada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, derneğe girişinde tuz ve ekmekle karşılandı. Rus geleneklerine göre tuz ve ekmek önem verilen misafirlere ikram ediliyor. Rusya yerel giysilerini giymiş küçük kızların sunduğu ekmek ve tuzdan bir miktar alan Çavuşoğlu, kızlara Rusça olarak "merhaba" dedi ve sohbet etti.

Ziyaret sonunda Antalya'da yaşayan Rus ressam Valeria Aslanoğlu, Bakan Çavuşoğlu'na, Roksolana'nın (Hürrem Sultan) yağlı boya tablosunu hediye etti. Aslanoğlu, "Osmanlı'nın ilk Rus gelini Roksolana'dır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber