Ömür boyu teğmen

Amirallere suikast yapacakları iddiasıyla 2009 yılında tutuklanan ve dava açılmasaydı bugün yüzbaşı olmaları beklenen teğmenler, Balyoz davası sanıkları gibi haklarının iadesini istiyor.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 28 Aralık 2015 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ömür boyu teğmen

İstanbul ve Gölcük'te 2009 Temmuz ayında eş zamanlı olarak başlatılan operasyonda tutuklanan teğmen ve Sat komandolarını yine kendini bir teğmen olarak tanıtan kişinin ihbar ettiği ortaya çıkmıştı. İstanbul Emniyet'ine gelen bir ihbar e-postasında, "Ben de bir teğmenim. Bir yapılanma var. Bu yapılanmadan duyduğum rahatsızlığı dile getireceğim. Artık birilerinin buna dur demesi lazım" diyerek teğmenlerin isimlerini ve adreslerini verip suikast iddiasında bulunmuştu.

Bu ihbar maili sonrası savcı Fikret Seçen ile Zekeriya Öz'ün emriyle Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ve Donanma Komutanı Eşref Uğur Yiğit'e suikast iddiasıyla 21 Temmuz 2009 tarihinde İstanbul ve Gölcük'te eş zamanlı gerçekleştirilen ve TNT kalıpları ile uyuşturucu maddelerin ele geçirildiği operasyon kapsamında yürütülen soruşturmada Teğmen Faruk Akın, Tarık Ayabakan, Burak Düzalan, Sinan Efe Noyan, Koray Kemiksiz, Ülkü Öztürk, Yakut Aksoy, Ali Güçlü, Alperen Erdoğan gözaltınap alınıp tutuklandı. 9 teğmen hakkındaki iddanameyi ise hala Yargıtay üyesi olan savcı Süleyman Pehlivan hazırladı. İddianameye göre teğmenlerin 20 yıla kadar hapsi istendi.

Komutanlar: Çocuklara güvenip, inanıyoruz

İki komutan müşteki sıfatıyla katıldıkları duruşmalarda teğmenler hakkındaki suçlamalara inanmadıklarını belirtip,"Bu çocuklara güvenip inanıyoruz" dedi. 9 teğmen hakkında hazırlanan amirallere suikast iddianamesi daha sonra SAT'çıların yargılandığı Poyrazköy'de bulunan mühimmat davasıyla birleştirildi. 84 sanıklı davanın ise kurmaca delillerle oluşturulduğunu belirten Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi 2 Ekim'de beraat kararı verdi.

'Balyoz'da verilen terfi teğmenlere de verilmeli'

Altı yıl süren mağduruyetin ardından teğmenlerin durdurulan terfilerinin yapılması gerekirken terfileri yapılmadı. Balyoz davasında yargılanıp beraat eden birçok asker hakkında terfilerin yapılmasına rağmen Teğmenler hakkında terfi kararı verilmemesinin haksızlık olduğunu belirten sanık avukatlarından Hüseyin Ersöz,"Poyrazköy Davasından yargılanan askerlerin hiç tutuklanmsalardı bugün hangi rütbede olacaklarsa, beraat kararı sonrasında o rütbeye yükseltilmeleri gerekmektedir. TSK Personel Kanunun 33. Maddesine göre bu işlemin derhal yapılması gerekiyor. Balyoz Davası'ndaki uygulama bu şekilde gerçekleşmişti. Poyrazköy Davası'nda yargılananlar için Anayasa'nın Eşitlik İlkesine aykırı bir uygulamaya gidilmesi hukuka aykırıdır. İdarenin bu uygulamadan dönmesi gerekmektedir. Aksi halde İdari Yargı bu uygulamayı iptal edecektir. "

ÇAĞDAŞ ULUS

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber