Dikkat! Bayram tatili zehir olmasın

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ekim 2006 11:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son 26 yıldaki toplam 204 günlük Ramazan Bayramı tatillerinde meydana gelen 4 bin 4 trafik kazasında 3 bin 725 kişi öldü, 8 bin 724 kişi ise yaralandı.

AA muhabirine açıklama yapan Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri, trafik kazası sayısının tatil süresine bağlı olarak arttığını belirterek, vatandaşların uzun süreli bayram tatillerinde başka şehirlere gitmeyi tercih ettiklerini söylediler.

Yetkililer, 2001-2006 arasındaki Ramazan Bayramlarında toplam 25 gün tatil yapıldığını belirterek, bu sürede toplam 3 trafik kazası meydana geldiğini ve kazalarda 481 kişinin hayatını kaybettiğini ifade ettiler.

Konuya ilişkin istatistiklere göre, 2001'deki 4 günlük bayram tatilinde meydana gelen 44 trafik kazasında 59 kişi öldü, 160 kişi yaralandı. 2002'deki 4 günlük bayram tatilinde ise 68 trafik kazası meydana geldi, bu kazalarda 99 kişi yaşamını kaybetti ve 186 kişi yaralandı. 2003'teki 9 günlük Ramazan Bayramı tatilindeki trafik kazası sayısı ise 101'e yükseldi, bu kazalarda 138 kişi öldü, 162 kişi yaralandı.

2004 yılında, 4 gün olan Ramazan Bayramı tatilinde ise 68 trafik kazası

olduğunu ve 96 kişinin öldüğünü, 148 kişinin yaralandığını belirten Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri, geçen yıldaki 4 günlük bayram tatilinde 72 kaza meydana geldiğini ve 96 kişinin hayatını kaybettiğini, 148 kişinin yaralandığını kaydettiler.

ÇEYREK YÜZYILDA BİR İLÇE NÜFUSU

Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri, son 26 yıldaki Ramazan Bayramı tatilleri ve bu dönemlerde polis sorumluluk alanlarında meydana gelen trafik kazalarını da değerlendirdiler.

Buna göre, son çeyrek yüzyıldaki Ramazan Bayramı tatilleri toplam 203 gün oldu. Bu tatillerde toplam 4 bin 4 trafik kazası meydana geldi; bu kazalarda toplam 3 bin 725 kişi öldü, 8 bin 724 kişi yaralandı. Bu dönemde meydana gelen trafik kazalarında yaşamını yitiren insanların sayısı ülke genelindeki birçok ilçenin nüfusuna denk düşüyor.

-"GEÇ KAL AMA ACELE ETME"

Yaklaşan Ramazan Bayramı'nda özellikle uzak mesafelere gidecek sürücüleri "dikkatli olmaları" konusunda uyaran yetkililer, vatandaşlardan mecbur kalmadıkça kendi araçlarıyla yola çıkmamalarını, toplu taşıma araçlarını tercih etmelerini istediler.

Yetkililer, bayram tatilinin ilk ve son günlerindeki trafik kazası sayının arttığına dikkat çekerek, söz konusu zaman diliminde yola çıkılmamasını istediler.

Sürücülerin bayram tatillerinde en çok "araçlarının hızını yol ve hava şartlarına uydurmamak, trafik güvenliği ile ilgili kurallara uymamak, şerit ihlali, araçların hızını kavşaklara gelirken azaltmamak, arkadan çarpma ve kavşaklarda geçiş önceliği kurallarına uymadıkları için kaza yaptıklarını belirten yetkililer, sürücülere ise şu tavsiyelerde bulundular:

"Bayram tatilinde şehirler arası ve şehir içi ulaşımlarınızda toplu taşıma araçlarını tercih edin.

-Tatilin ilk ve son gününde trafik yoğunluğu olacağını düşünerek bu günlerde yola çıkmayın, yola çıkacaksanız da gideceğiniz yere geç kalmayı göze alarak acele etmeyin.

-Yola çıkmadan önce mevsim değişimini de dikkate alarak aracınızın bakımını yaptırın.

-Dişleri silinmiş lastik kullanmayın, lastiklerin havasını yola çıkmadan önce mutlaka kontrol edin.

-İyice dinlenmiş olarak direksiyona geçin ve aracınızı kullanırken trafik kurallarına mutlaka uyun.

-Kısa mesafe de olsa emniyet kemerinizi kesinlikle takın.

-Yola çıkmadan önce ve seyir halindeyken kesinlikle alkol almayın ve kafeinli içecekler tüketmeyin. 'Dolu bir mideyle yola çıkmak sıkıntı yaratacağı için' yola çıkmadan önce hafif yiyecekler yiyin.

-Gideceğiniz yolun uzunluğuna göre, belli aralıklarla mola verin, basit egzersiz hareketleri yaparak vücudunuzu dinlendirin." Vatandaşların tatili huzur ve güven içerisinde geçirmeleri için trafik dahil her türlü önlemin alınacağını belirten emniyet yetkilileri, vatandaşlardan kendileri kadar sevdiklerinin de hayatını düşünerek araba kullanırken hız yapmamalarını istediler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber