Başbakan akşam taburcu olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ekim 2006 16:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan akşam taburcu olacak

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı hastanede ziyaret etti. Ağar, Başbakan Erdoğan'la görüşemediğini, ancak doktorlarından aldığı bilgiye göre akşam saatlerinde istirahat için evine gönderileceğini bildirdi.

Ağar, Başbakan Erdoğan'ı ziyareti sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'la görüşemediğini, şu aşamada yakınlarından ve doktorlarından bilgi aldığını söyledi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile de görüştüğünü kaydeden Ağar, Başbakan Erdoğan'ın akşam saatlerinde istirahat etmek üzere evine gönderileceğinin bilgisi aldığını kaydetti.

Ağar Erdoğan'a acil şifala, AKP'lilere de geçmiş olsun dileklerini iletti.


AKP'li Çömez: Başbakan hastaneden çıkmak istiyor

AK Parti Balıkesir Milletvekili Turan Çömez, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sağlık durumunda "anormal bir şey" olmadığını, Erdoğan'ın akşam saatlerinde hastaneden çıkabileceğini söyledi.

AK Parti kurulmadan önce Erdoğan'ın doktorluğunu yapan ve hastanede Başbakan'ı ziyaret eden Çömez, gazetecilerin sorularını yanıtlarken şöyle dedi:

"Sayın Başbakan'ın sağlık durumunda anormal bir şey yok. Kendisi hemen çıkmak istiyor ancak doktorlar bir süre daha müşahede altında tutmak istiyor.

Benim tahminim akşam 19.00-20.00 gibi hastaneden çıkabilir."


BAŞBAKAN'A "ŞEKER" UYARISI

Yüksek tempoyla çalışan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son olarak kan şekerinin düşmesi üzerine uzmanlar bazı uyarılarda bulundu.

Samsun Gazi Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İnci Etikan, Başbakan Erdoğan'ın sağlığı için beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini dile getirerek, "Başbakanımız'ın kan şekerinin düşmesinin nedeni aşırı hareketten dolayı yorgunluk olabilir. Kan şekeri düşen kişiler şeker hastaları gibi yaşantılarını değiştirmelidir" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın oruç tuttuğunun bilindiğini, çok fazla glisemik indeksi düşük karbonhidrat almamış olmasından dolayı kan şekerinin düşmüş olabileceğini ifade eden Dr. İnci Etikan, "Başbakanımız yeterli ve dengeli beslenmeli. Çok yorulmamalı. Sporcu yapısı var. Dolayısıyla çok vücut hareketinde bulunuyor. Kollar ve bacakların gıdası şekerdir ve hareket çok şeker harcar. Bu da kan şekerinin düşme nedeni olabilir" diye konuştu.

Normal insanların da Ramazan tatlılarından, baklavalardan aşırı şekilde yemesi durumunda kana şeker karışımının hızlı olacağını hatırlatan Dr. Etikan, "Yediğimiz gıdalar arasında şekerin kana çok çabuk karıştığı gıdalar vardır. Bir de aşırı şeker ihtiva eden muz, üzüm, incir gibi meyveler vardır. Unlu çorbalar da çok çabuk kana karışır. Bunlar kan şekerini çabucak yükseltir ve pankreastan çok çabuk insülin salgılattırırlar. Böylece tokluk kan şekeri çok aşağılara düşebilir. İnsanın şeker düşme belirtileri dediğimiz uykusunun gelmesi, halsizlik, titreme terleme gibi belirtiler ortaya çıkar. Başbakanımız oruçluydu. Çok fazla glisemik indeksi düşük karbonhidrat almamış ve aşırı hareket ederek vücudunu yormuş olabilir. Glisemik indeksi düşük gıdalar almak lazım. Kepekli pirinç, bulgur pilavı, sebzeler, kuru fasulye, yeşil mercimek, nohut gibi gıdalar alınmalıdır. Bunlar alınırsa kan şekeri yavaş yavaş yükselir, şeker düşmesi de yükselmesi de görülmez" şeklinde konuştu.

Karaciğerin kendi deposundaki glikojenden açlıkta şeker ürettiğini, açlıkta da şeker ürettiğini, bunun yanı sıra proteinli ve yağlı gıdalardan da şeker üretimi gerçekleştirdiğini açıklayan Etikan, şunları söyledi:

"Şimdi oruçta glisemik indeksi düşük yeterli gıda alınmazsa karaciğerin üretmiş olduğu şeker vücut tarafından çok hızlı kullanılmış olabilir. Aşırı yorgunluk şekerinin düşmesine neden olmuştur. Başbakanımız'ın düzenli ve glisemik indeksi düşük gıdalarla beslenmesi gerekir. Ayrıca, şeker düşmesi, ailesinde şeker hastalığı olan kişilerde olursa ilerde kendilerinde de şeker hastası olacağının en erken belirtisidir. Şeker düşmesi olan kişiler, şeker hastaları gibi yaşantılarını sürdürmelidir. Açlık kan şekerinin yüksek seyri göz ve böbrek sinir damarları, tokluk kan şekerinin yüksek seyri ise kalp ve beyin damarları açısından risk oluşturur".

Dr. İnci Etikan, açlık kan şekerinin karaciğer tarafından gece saat 02.00'de üretime başlanıp, sabah saat 08.00'e kadar üretilen kan şekeri olduğunu da vurguladı.

Etikan, "Açlık kan şekerine saat 08.00'den önce bakılmalıdır. Bu saatten sonra bakılması fayda vermez. Açlık kan şekerinin yüksek seyri, gözle böbrek sinir damarları açısından risk taşımaktadır" şeklinde konuştu.

Tokluk kan şekerinin, yemeğin ilk lokmasından 2 saat sonra ölçülmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Etikan, "Tokluk kan şekeri normal insanda açlık kan şekerinden daha düşüktür. Şeker hastasında ise yenilen yemekle, kullanılan ilaçlarla, yapılan eforla değişir. Yüksek seyri kalp beyin damarları tıkanması açısından risk taşımaktadır" uyarısında bulundu.

Etikan, Başbakan'ın kan şekerinin düşmesinin oruç tutmasına engel teşkil etmediğini, ancak iftar ve sahurda aldığı gıdalara dikkat etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


Başbakan Erdoğan hastaneye kaldırıldı

AK Parti TBMM Grup Toplantısı, Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın rahatsızlanması sonucu iptal edildi.

AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, Erdoğan'ın rahatsızlandığı için hastaneye kaldırıldığını bildirerek, bu yüzden TBMM Grup Toplantısını iptal ettiklerini söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de Erdoğan'ın kan şekerinin düştüğünü bildirerek, "Belki tansiyona bağlı bir rahatsızlık da olabilir. Güven Hastanesinde tedavi altında" dedi.

Beki: "Başbakan'ın sağlık durumu iyi"

Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki, Güven Hastanesine kaldırılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi. Beki, "Doktorlarıyla konuştum. Sağlık durumu gayet iyi. Merak edilecek hiçbir şey yok. Sadece kan şekerinin düşmesinden kaynaklanan bir rahatsızlık" dedi.

Akif Beki, Güven Hastanesi önünde gazeteciler yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın Meclis'teki grup toplantısına gelişi sırasında arabada rahatsızlık hissettiğini ve Güven Hastanesine geldiklerini bildirdi. Beki, şu açıklamayı yaptı:

"Doktorlarıyla konuştum. Sağlık durumu gayet iyi. Merak edilecek hiçbir şey yok. Sadece kan şekerinin düşmesinden kaynaklanan bir rahatsızlık. Merak edecek, kaygılanacak hiçbir şey yok. Bunu özellikle belirtmek isterim. Doktorları bütün sağlık kontrollerini yaptılar ve yapmaya devam ediyorlar. Sağlık durumunun, bütün göstergelerinin gayet iyi olduğunu söylüyorlar."

Beki, bir gazetecinin, "Makam aracının camının kırıldığını söylüyorlar" şeklindeki sözleri üzerine, "Hayır, orada başka bir şey var. O tümüyle bu olayın dışında, kilitlenmeyle ilgili. Makam aracının kapısı kilitlenmiş, arkadaşlar açmaya çalışmış" diye konuştu.


DOKTOR AÇIKLAMA YAPTI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın grup toplantısı öncesi rahatsızlanarak Ankara Güven Hastenesi'ne kaldırılmasının ardından, Başhekim Tevfik Ali Küçükbaş bir açıklama yaptı.

Ankara Güven Hastanesi Başhekimi Tevfik Ali Küçükbaş, "Başbakan'ın hayati fonksiyonları normal seyrinde. Endişelenecek bir şey yok. Bir süre hastanemizde dinlendirilecek. Hastanede yatıp yatmayacağına doktorlarımızla birlikte yapacağımız görüşmelerden sonra karar vereceğiz" dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül de endişelenecek bir durum olmadığını vurgulayarak, "2 haftalık yoğun bir çalışma dönemi geçirdi. Buna bağlı olarak kan şekerinde bir düşme oldu" açıklamasında bulundu.


DENGİR MİR MEHMET FIRAT: ŞEKER DÜŞMESİ

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat Başbakan Erdoğan'ın "Şeker düşmesinden dolayı hafif baygınlık geçirdiğini" ve fiziki bir rahatsızlığının olmadığını belirtti.

Fırat, Başbakan'ın hayati tehlikesinin olmadığını vurguladı


BAŞHEKİM KONUŞTU

Güven Hastanesi Başhekim Yardımcısı Tevik Ali Küçükbaş yaptığı açıklamada Başbakan Erdoğan'ın sahur yapmadığını ve çok az gıda aldığını belirtti. Küçükbaş buna ek olarak aşırı yorgunluğun Erdoğan'ın rahatsızlığına neden olduğunu belirtti.

Küçükbaşın açıklması şu şekilde:

"Başbakan Erdoğan ani olarak gelmişti. İlk değerlendirmelerini yaptığımızda hayatı fonksiyonlarının yerinde olduğunu tespit ettik. Tetkikleri tamamladık, kan şekerinde düşüklük tespit ettik, hipoglisemi belirledik. Bunun üzerine tıbbi tedavisine başladık. Diğer sağlık kontrolüne devam ediyoruz.

Başbakan şuan çok daha iyi durumda... Ama biz bir süre daha kontrolde tutmak istiyoruz. Çünkü böyle bir rahatsızlıkta hipoglisemi tekrar edebilir. Bizim tıbbi olarak arzumuz tedavinin uzun sürmesi yönünde. İlk düşüncemiz akşam üstü bir değerlendirme yapmak, eğer tavsiyemizi dinlerse daha fazla tutmak yönünde...

Biz, daha önce Başbakanın rahatsızlığını olduğunu öğrenmedik. Bize göre, sahur yapmamış veya az almış ve yoğun tempo var. Dediğim gibi, daha önce böyle bir atak geçirmemiş... Tamamen ilaç tedavisi uyguluyoruz, serum veriyoruz. Geldiklerinde bilinç bulanıklığı vardı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber