Görmez: Din şiddet üretmez

Aleviliğin İslam'ın dışında bir yol olarak tarif edilemeyeceğini söyleyen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Kapitalizm ve emperyalizm dini enstrüman haline getirdi" dedi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 01 Ocak 2016 08:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Görmez: Din şiddet üretmez

Ahmet Fatih Erturan

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Cemevleri caminin alternatifi, başka bir inancın mabedi gibi gösterilemez" dedi. Başkan Görmez bir grup gazetecinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

TALEPLER KARIŞIYOR

- Cemevleri: Türkiye'de Alevi vatandaşlarımızın kendi inançları doğrultusunda tarih boyunca kendi kimliklerini, inançlarını ifade ettikleri niyaz evlerinde, erkan merkezlerinde özgürce kendi inançlarının gereklerini, kendi geleneklerini yaşatmaları gerektiğini her fırsatta ifade ettim. Bunun toplumsal boyutu büyük oranda çözülmüştür, ancak birtakım hukuki düzenlemelere ihtiyaç vardır. Bu hukuki düzenlemelerin ortaya çıkmasındaki zorluk da, doğrusu farklı taleplerden kaynaklanıyor.

İSLAM DIŞI DEĞİL

Biz dini statü veremeyiz, statüyü ancak bu yolun bizatihi sahipleri, bu inancın tarih boyunca sahipleri belirleyebilirler. Alevilik meselesini teolojik bir tartışma zeminine çekmeden, sadece sosyal, hukuki zeminde ele almak gerekir. Bizim daima iki kırmızı çizgimiz olmuştur, bundan hiçbir zaman vazgeçmedik. Bir tanesi; Aleviliğin İslam'ın dışında bir yol olarak tarif edilmesi, çünkü bin yıllık tarih bunu yalanlıyor, bunun doğru olmadığını ortaya koyuyor, bilimsel olarak da bu böyledir. İkincisi de; cemevlerinin caminin alternatifi, başka bir inancın mabedi gibi gösterilmesi.

30 MİLYON MÜSLÜMAN

- Rusya krizi: Rusya'da yaklaşık 25-30 milyon civarında Müslüman var. Onlarla Başkanlık olarak çok iyi ilişkiler kurmuştuk. Şu anda oradaki çalışmaların bir kısmının sekteye uğramaya başladığı doğrudur, ama bunların geçici olduğunu düşünüyorum. Çünkü bizim Rusya'daki Müslümanlarla ilişiklerimizin Rusya'ya faydası var.

HAÇLI ZİHNİYETİ

- Sekülerizm: Benim sözlerim çok açıktı. Söylediğim, tarihte dinlerden kaynaklanan şiddetler, savaşlar oldu, insanlar bütün bunlardan bıktı. Yahudilikten Siyonizm üretildi. Hıristiyanlık gibi Hazreti İsa'nın sevgisinden, rahmetinden kaç defa Haçlı Seferleri üretildi. Ve sonra başka ideolojiler, emperyalizm, kapitalizm gibi ideolojiler ortaya çıktı. Yaşadığımız şiddetlerin de doğrudan dinlerden kaynaklandığını düşünmüyorum. Dini de bir enstrüman haline getiren kapitalizmden ve emperyalizmden, sömürgeci anlayışlardan kaynaklandığını düşünüyorum hala. Ama din burada bir enstrüman olarak kullanılıyor, kullanılmaya da devam ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber