Yurtta kar engeli bir çok ilçe ve köy yolları ulaşıma kapalı

Doğu Karadeniz'de 3 ilde etkili olan kar yağışı nedeniyle 723 köy ve 328 mahalle yolu ulaşıma kapandı, Sakarya, Düzce ve Bolu'da 242 köy yolu ulaşıma kapandı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ocak 2016 14:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yurtta kar engeli bir çok ilçe ve köy yolları ulaşıma kapalı

Trabzon, Rize ve Giresun'da etkili olan kar yağışı nedeniyle 723 köy ve 328 mahallede ulaşım sağlanamıyor.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, Deliklitaş Teknik Hizmetler Birimi bünyesinde oluşturulan Karla Mücadele Merkezinin çalışmaları devam ediyor.

İl genelinde kar temizleme çalışmalarının kesintisiz sürdürüldüğüne dikkati çeken yetkililer, ekiplerin ana arterler ve hastane yolları başta olmak üzere buzlanmaya karşı tuz ve solüsyon serme işlemini sürdürdüğünü vurguladı.

Yetkililer, 850 personelin 257 araç ve iş makinesiyle ulaşıma kapanan 300 mahalle yolunu açma işlemlerine devam ettiğini, çalışmaların gün içinde tamamlanmasının planlandığını kaydetti.

- Rize

Rize'de 348 köy ve 28 mahalle yolu ulaşıma kapandı.

İl Özel İdare Genel Sekreterliği yetkililerinden alınan bilgiye göre, kar yağışı nedeniyle ulaşımda aksamalar meydana geliyor.

Merkezde 60, Ardeşen'de 41, Çamlıhemşin'de 24, Çayeli'de 54, Derepazarı'nda 11, Fındıklı'da 22, Güneysu'da 22, Hemşin'de 8, Kalkandere'de 22, İkizdere'de 29, İyidere'de 7 ve Pazar ilçesinde 48 olmak üzere 348 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.

Yetkililer, hasta ve cenaze olan köylerin yollarının açılmasına öncelik verildiğini vurgulayarak, 137 personelin 119 iş makinesi ile 140 köyde çalışmalara devam ettiğini belirtti.

Köy yollarının yanı sıra il merkezi ve ilçelerdeki belediyeye bağlı mahalle yollarında da ulaşım sorunu yaşandığına dikkati çeken yetkililer, il merkezinde kar kalınlığının yer yer 30 santimetreye, yüksek kesimlerde de 60 santimetreye ulaştığını dile getirdi.

Yetkililer, il genelinde 28 mahalle yolunun ulaşıma kapalı olduğu bilgisini vererek, vatandaşlardan mecbur kalmadıkça evlerinden çıkmamalarını istedi.

- Giresun

Giresun'da iki ilçe ile 375 köy yolu ulaşıma kapandı.

İl Özel İdaresinden yapılan açıklamada, kar nedeniyle merkezde 50, Bulancak'ta 57, Çanakçı'da 13, Dereli'de 29, Doğankent'te 8, Espiye'de 20, Eynesil'de 11, Görele'de 51, Güce'de 15, Keşap'ta 42, Piraziz'de 18, Tirebolu'da 42 ve Yağlıdere ilçesinde 19 olmak üzere 375 köy yolunun ulaşıma kapandığı belirtildi.

Köy yollarında 67 personelin 61 araç ile çalıştığı kaydedildi.

Öte yandan, Espiye-Güce ile Görele-Çanakçı karayolunun da ulaşıma kapandığı öğrenildi. Karayolları ekipleri, yol açma çalışmalarını sürdürüyor.

Sakarya, Düzce ve Bolu'da 242 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.

Sakarya Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, karla mücadele çalışmalarının 16 ilçenin tamamında aralıksız sürdürüldüğü belirtildi.

Saat 08.00 itibarıyla 90 köy yolunun kapandığı, 14.00 itibarıyla de 54 köy yolunun ulaşıma açıldığı vurgulanan açıklamada, çalışmaların 12 bölgede 120 personel ve 50 araçla sürdüğü kaydedildi.

- Düzce

Düzce'de etkisini arttıran kar yağışı nedeniyle merkezde 37, Akçakoca'da 21, Çilimli'de 7, Cumayeri'nde 17, Yığılca'da 33, Gümüşova'da 14, Gölyaka'da 18 ve Kaynaşlı'da 9 olmak üzere 156 köy yolu ulaşıma kapandı.

İl Özel İdaresine bağlı ekipler, 26 iş makinesiyle çalışmalarını sürdürüyor.

Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, kar yağışının gece boyu devam edeceğini belirterek, buzlanma ve don riskine karşı vatandaşları uyardı.

- Bolu

Bolu'da etkili olan kar yağışı nedeniyle 50 köye ulaşım sağlanamıyor.

İl Özel İdaresi ekipleri, kar yağışı yüzünden kapanan Gerede ilçesindeki 50 köy yolunun ulaşıma açılması için çalışmalarına devam ediyor.

Yoğun kar yağışı ve buzlanma nedeniyle ulaşıma kapanan Şırnak-Siirt karayolunun açılması için çalışma başlatıldı.

Şırnak'ta dün başlayan ve aralıksız devam eden kar yağışı yaşamı olumsuz etkiliyor.

Karayolları 95. Şube Şefliği ekipleri, kapanan Şırnak-Siirt karayolununun açılması için çalışma yapıyor.

Yağışın etkisiyle bir süredir ulaşım sağlanamayan Şırnak-Uludere-Beytüşşebap karayolu ise yoğun çabalar sonucu açıldı.

Şırnak'a bağlı 65 köy yolunun açılması için de çalışma yürütülüyor.

Kar yağışı, Şırnak kent merkezinde de ulaşımda aksamalara yol açıyor. Trafik ekipleri, Cumhuriyet Meydanı ve Atatürk Caddesi başta olmak üzere kapanma noktasına gelen işlek yollarda önlem aldı. Belediye ekipleri tarafından kar küreme ve tuzlama çalışmaları yapılıyor.

Muş'ta 3 gündür etkili olan kar yağışı 368 köy yolunu ulaşıma kapattı.

3 gündür aralıksız devam eden etkili kar yağışı Muş'un toplam 368 köy yolunun 368'ni de kapattı. Kar kalınlığının şehir merkezinde 1 metre 15 santim ve kırsal kedimde ise tipi ve fırtına nedeniyle 3 ila 4 metreyi bulduğu belirtildi.

Muş Alparslan Üniversitesi, Kayak Merkezi ve merkeze bağlı Suvaran köy yolunda yapılan karla mücadele çalışmalarını inceleyen İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, iki gündür 43 ekip ve 100 personelin karla mücadele çalışması sonucu açtığı 50 köy yolunun tekrar ulaşıma kapandığını söyledi. Adete bir felaketin yaşandığını ve kesintisiz hizmet verdiklerini ifade eden Yentür, "Muş İl Özel İdaresi olarak kar ile mücadele çalışmalarımız 43 tane ekip, 100 tane personelle devam etmektedir. Ama yaptığımız çalışmaların tamamı, bir saat sonra etkili olan yağış nedeni ile kapanmaktadır. Olağan üstü bir durum yaşamaktayız. Hastalar, ölüler, cenazeler bunların kurtarılması ciddi manada bize sorunlar yaratmaktadır. Kar ile mücadelemiz 24 saat kesintisiz devam etmektedir" dedi.

Tipi ve fırtına nedeniyle 5 kilometrelik yolu bir günde açabildiklerini ve çok büyük zorluklar yaşadıklarını kaydeden Yentür, şunları söyledi:

"Sağlık Bakanlığımızın ildeki araçları ile valiliğimizin talimatlarıyla beraber koordineli bir şekilde çalışmaktayız. Çok yağan kar, bizi bazen 5 kilometrelik bir yolu bir gün kat etmeyi zorlamaktadır. Çok büyük zorluklar yaşamaktayız. İl Özel İdaresi ekiplerimiz 7/24 çalışmaktadırlar, vatandaşımızın seyir seferlerini kolaylaştırmak için. Ama gerçekten çok büyük zorluklar yaşamaktayız. Kar artık afet olarak bizi tamamen etkisi altına almış bulunmaktadır."

İlk defa 2011-2012 yılının kışında böyle bir zorluk yaşadıklarını vurgulayan Yentür, "Şuanda 2015-2016'ya bağlayan kışta böyle bir zorluk yaşıyoruz. İki günde etkili olan kar, halen gördüğünüz gibi devam etmektedir. Bir ay boyunca da yağışların yağacağı görünmektedir. Bizler çalışmalarımızı yürütüyoruz ama gerçekten çok büyük zorluklardan da vatandaşa ulaşım sağlamaya çalışmaktayız" ifadelerini kullandı.

KAYAK MERKEZİNİN YOLU AÇAN İŞ MAKİNASI YAN YATTI

Muş Alparslan Üniversitesi ve Kayak Merkezi yolunda karla mücadele çalışması yapan iş makinası yan yattı. Aracın bulunduğu alana geçen İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, "Kar mücadelesinde özellikle köy yollarında bizim banketle kaldırımlar olmadığı için yolun mesafesini ayarlayamadığımız için operatörlerimiz bu makinada olduğu gibi aracımız yolun kenarına kaymış bulunmaktadır. Bu tür bir eylem ikinci bir makinayla ancak getirilerek, destek alınarak çıkarılabiliyor. Buda bizim çalışmalarımızı ciddi bir anlamda etkilemektedir" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber