İstanbul için 'KOAH' uyarısı

İstanbul'da hava kirliliği yüzünden KOAH gibi hastalıkların arttığını belirten CHP milletvekili Engin, verdiği soru önergesinde "Vahim sonuçlarla karşılaşılmadan konu Meclis çatısında ele alınmalı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Ocak 2016 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstanbul için 'KOAH' uyarısı

BAHAR ATAKAN Ankara

CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, İstanbul'da yaşanan hava kirliliğini Meclis gündemine taşıdı. Engin, İstanbul'da uluslararası eşik değerlerin üzerine çıkan hava kirliliğinin çocukların akciğer gelişimini olumsuz etkilediğini, kirliliğin yoğun olduğu bölgelerde astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi hastalıkların arttığını belirterek, "Vahim sonuçlarla karşılaşılmadan hava kirliliği konusunun Meclis çatısı altında ele alınması gerek" dedi.

Engin, Meclis Başkanlığı'na önergesinde şunları kaydetti:

"İstanbul, havadaki kirletici madde konsantrasyonundaki artış sebebiyle son günlerde hava kirliliğinin en üst seviyede ortaya çıktığı kentler içinde yer aldı. Akciğer hastalıklanna sebep olan partikül madde PM10 için Avrupa Birliği eşik değeri, l Aralık 2015-30 Aralık 2015 arasinda İstanbul Beşiktaş'ta günlük değer olarak 11 kez, esenler'de 19 kez ve Sarıyer'de 15 kez aşıldı. Bir an evvel gerekli tedbirler alınması gerek.

Vahim sonuç uyarısı

Hava kirliliği, kalp ve akciğer hastalıklarına bağlı ölüm oranını artırıyor. Özellikle çocukların akciğer gelişimini olumsuz etkiliyor. Hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi kronik hava yolu hastalıkları artıyor. Vahim sonuçlarla karşılaşılmadan hava kirliliği konusu Meclis çatışı altında ele alınması gerek.

İstanbul'da tehlikeli boyutlara ulaşan hava kirliliğinin sebepleri ve hava kirliliğinin önüne geçebilmek için alınması gereken tedbirlerin araştırılabileceği, konunun uzmanlarının görüşlerine başvurulabileceği bir Meclis araştırması açılmasının uygun olacağı düşünülmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber