Üçüncü Havalimanı'nda yerliye 'pozitif ayrımcılık'

İstanbul'a yapılacak yeni havalimanında yerli üreticilere pozitif ayrımcılık yapılacak. 10 milyar euroluk projede yerli üreticiye öncelik verileceğini söyleyen İGA CEO'su Akçayoğlu, "Yabancı tasarımcılara da Türk şirketlerle evlilik şartı koyduk" dedi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 08 Ocak 2016 08:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üçüncü Havalimanı'nda yerliye 'pozitif ayrımcılık'

SELİM KARAHAN

Yolcu kapasitesi bakımından dünyanın en büyük havalimanı olacak 3.Havalimanı'nda yerli üreticilere öncelik verilecek. İstanbul'a yapılacak 3. Havalimanı'nın yapım ve işletmesini üstlenen İGA CEO'su Yusuf Akçayoğlu, 3. Havalimanı projesini milli bir proje olarak kabul ettiklerini; bu doğrultuda 10 milyar euroluk pazar yaratacak inşaat çalışmalarında yerli üreticilere öncelik vereceklerini belirterek, "Yerli üreticilere pozitif ayrımıcılık yapılacak" dedi. Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu, İstanbul'a yapılacak 3. Havalimanı'nın 25 yıllık işletme hakkı için yap-işlet-devret ihalesini, 22.152 milyar euro artı KDV ile kazanmış ve İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş'yi kurmuştu.

TÜRKLERLE EVLİLİK ŞARTI

Havalimanı inşaatında kullanılacak malzemelerin yüksek oranda "yerli üretimle" gerçekleşmesi ve yerli üreticinin desteklenmesi amacıyla İstanbul Sanayi Odası'nda (İSO) düzenlenen toplantıda konuşan Akçayoğlu, "Türk firmalarına tamamen pozitif bir ayrımcılıkla bu işi yöneteceğimiz milli bir proje olsun istiyoruz. Bu projeyi milli bir proje olarak kabul ettik ve tasarım anlamında üzerimize düşeni yaptık. Yabancı tasarımcılara bir Türk şirketiyle evlilik şartı koyduk" dedi. Şantiyenin dünyanın en büyüğü olmaya aday olduğunu söyleyen Akçayoğlu, "İhtiyaçlar doğrultusunda yerli üreticilerimizle işbirliğine özen gösteriyoruz" diye konuştu.

Yüzde 15 fiyat avantajı

Eylülde yürürlüğe giren Yerli Malı Tebliği kapsamında en az yüzde 51 yerli katkı oranına sahip ürünler için Yerli Malı Belgesi düzenleniyor. Bakanlıkça belirlenen orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünler listesindeki malların ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine yüzde 15'e kadar fiyat avantajı sağlanması da zorunlu bulunuyor.

Tavan bile Los Angeles'tan

Akçayoğlu şöyle devam etti "Ben en son Katar'da havaalanı yapmıştım, orada inanmayacaksınız bir asma tavan bile ta Los Angeles'tan geldi. Bir cam bölme duvar Kanada'dan geldi. Şu anda çok şükür dünyanın en büyük projesini biz yapıyoruz. Artık böyle bir sınıf ayrımcılığı söz konusu değil."

Metro ihalesi bu ay

Projede ulaşım bağlantı çalışmalarının devam ettiğini belirten Akçayoğlu, "Metro ihalesinin bu ay içinde yapılmasını bekliyoruz. Çünkü proje çalışması tamamlandı. Gayrettepe'den havalimanına 25 dakikada bağlanması söz konusu. Sonra da Halkalı'ya bağlanıyor. Anadolu Yakası'ndan metroyla havalimanımıza ulaşım imkanı sağlanacak" ifadelerini kullandı. Söz konusu metro hattı tamamlandığında Gayrettepe-3.Havalimanı arasındaki 33 kilometrelik mesafe 25 dakikaya düşecek. Yeni havalimanında günde 3 bin 500 uçak inip kalkacak, 350 farklı destinasyona uçuş yapılacak.

Kaybettim diye üzülmeyin

Yapım aşamısında ihtiyaç oldukça yapılan ihalelere bazen 20-25 firma başvuruyor. Yapımı planlanan 85 bina var ve firmaların çoğunu ihalelere devet ediliyor. İGA yetkilileri, yerli firmalara, "İhaleyi kaybettik diye işi bırakmamalarını tavsiye ederiz, yapımı planlanan 85 bina var ve onlar için de yeni bina imkanı doğacaktır" çağrısında bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber