'Tatmadan almam'

Sokakta açıkta peynir satışı tam gaz sürüyor. Aslında satan da memnun alan da. Esnaf, 'ek gider olur' diyor, müşteri ise 'Türk halkı tadına bakmadan, dokunmadan hiçbir şey almaz' açıklamasını yapıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Ocak 2016 08:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Tatmadan almam'

Duygu Erdoğan

1 Ocakta yürürlüğe giren ve açıkta peynir satışını yasaklayan peynir tebliğini yerinde görmek için binbir çeşit peyniriyle meşhur Mısır Çarşısı'nın hemen yanındaki peynirci esnafını dolaştık. Herkesin yasaktan haberi var. Hatta ilk tepkileri 'Abla başka derdimiz mi kalmadı' oluyor. Daha önce 2012 yılında yayınlanan ekmek tebliğini de hatırlatan esnaf, uygulamaya bir türlü geçemeyen pakette ekmek satışının burada da uygulanmasının çok zor olduğunu söylüyor. Esnaf, tebliğ artık uygulanmaya başladığı için isim vermekten çekiniyor ancak 'Denetmen zaten yerimizi bilir' diyor.

'Bilerek geliyorum'

Aynur Kaya tezgahtan tadına bakarak birkaç peynir çeşidi seçip alışverişini bitirdikten sonra, 'Kimse bana tadına bakmadan peynir aldıramaz' diyor. Türk halkının alışkanlığının 'tadına bakmak ve dokunmak' olduğunu söyleyen Kaya, "Bana deseniz ki dokunmadan seçmeden domates al, o tezgahtan almam. Niye alayım ki, ben zaten burada tadına bakabileceğimi bilerek yani açık olduğunu bilerek geliyorum" diye konuşuyor.

'Açtırırlar'

Peyniri ambalajlamaya başlayan esnaf da yok değil. Ama tezgahlarda müşteri yok. Olan müşteri de paket açtırıp denemek istiyor yoksa almıyor. Beyaz peynirden örgüye, Erzincan kaşarından Erzurum tulumuna kadar onlarca çeşidi her gün binlerce insanın denediğini anlatan esnaf, "Bu adam asgari ücret alıyor, emekli maaşı alıyor. Burada 18-20 lira verdiği peynir evine gittiğinde tadı istediği gibi olmazsa adam bir daha buraya mı gelecek yoksa peyniri çöpe mi atacak. Kimse böyle bir şey yaşamak istemediği için biz kapatsak da açtırır" diyor.

'Markete gitsinler'

Ambalajlatma maliyeti ve sisteminin kendileri için büyük bir yük olmasa da ek giderler getireceğini anlatan esnaf, bunun birkaç lira da olsa fiyatlara yansıyabileceğine dikkat çekiyor.

Alışveriş yaptığı tezgahtarları örnek gösteren Göknur Tuluoğlu ise, peynir zeytin gibi ürünleri açık alırken bu iletişimi de yaşadıklarına dikkat çekiyor. Tuluoğlu, "Ne güzel temiz ve kibar insanlar, peynir alırken hal hatır soruyoruz, konuşuyoruz. Poşete ne lüzum var ama diğer türlü almak isteyen markete gitsin o zaman" diyor.

'İnek der ama...'

Esnaf, kendinden emin olsa da 'pakette peynire hile karıştırabilecek' insanların olabileceğini ifade ediyor. Tadına bakılan peynirde bir katkı maddesi var mı yok mu sorusunun 'az çok cevap bulduğunu' belirten esnaf, "Fakat pakette öyle mi? Koyun der inek koyar, yağlı der yağsız koyar, tuzlu der tuzsuz koyar. Buraya Türkiye'nin pek çok yerinden, uzak ilçelerden insanlar geliyor. Bir daha gelip nasıl hesap soracak?" diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber