Hendek kazılan yerlere Çinçin modeli

Terör örgütü PKK'nın hendek kazıp çatışmaya girdiği bölgelerdeki emniyet müdürlüklerinin raporlarında, olayların tekrarlanmaması için Ankara Çinçin Mahallesi ve İstanbul Fikirtepe'den örnek verilerek 'kentsel dönüşüm' önerildi. Raporlarda kritik bölgelerde terör, istihbarat ve özel harekat polislerinin görev yapacağı kalekol tarzı polis merkezleri inşa edilmesi gerektiği savunuldu.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 09 Ocak 2016 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hendek kazılan yerlere Çinçin modeli

Fevzi KIZILKOYUN

Terörle mücadelede yeni konsept kapsamında, çatışmaların yaşandığı bölgelerdeki emniyet müdürlerinden verilen raporlar ve risk analizleri dikkate alınarak atılacak adımlar belirleniyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nce Başbakanlık'a sunulacak raporda, PKK'lı teröristlerin hendek kazarak çatışmalara girdiği bölgelerle ilgili şu analizlere yer verildi: "Bu bölgelerde yaşayanların çoğunun Doğu ve Güneydoğu'daki terör olaylarının ardından köyünü, mezrasını terk ederek göç eden ailelerden oluştuğu, işsizlik oranının yüksek, eğitim seviyesinin düşük olduğu, terör ve asayiş suçlarının yoğunluk yaşandığı, terör örgütünün özellikle yoksul ailelerin çocuklarını ve işsiz gençleri yanına çektiği..."

EVLER ARASINDA TÜNELLER

"Sosyal olarak aynı statüyü paylaşan ailelerin yaşadığı bölgelerde terörle etkin mücadelenin kentsel dönüşüm yöntemiyle sağlanabileceği" görüşünün dile getirildiği raporda, PKK'nın etkin olduğu mahallelerdeki evler bitişik nizamda ve az katlı olduğu için teröristlerin evlerden evlere atlayarak kaçtığı, evlerin duvarlarının delinerek tüneller oluşturulduğu, evlerde aydınlatmaların yetersiz olduğu bu nedenle emniyet güçlerinin müdahale ve güvenlik sağlamada sıkıntılar yaşadığı belirtildi.

SUÇ ORANLARI DÜŞTÜ

Raporda, bu bölgelerde başlatılacak kentsel dönüşümle dar gelirli kişilere farklı bölgelere yapılacak toplu konutlardan ev verilmesi, cadde ve sokakların geniş tutulması, bölücü terör örgütünün hücre ve cephanelik olarak kullandığı metruk evlerin yıkılması gerektiği savunuldu. Önceden suç olaylarıyla anılan İstanbul Fikirtepe, Ankara Çinçin ve Adana'da Cono aşiretlerinin yaşadığı bölgelerdeki kentsel dönüşümün örnek verildiği raporda, dönüşümün ardından bu bölgelerdeki suç oranlarının azaldığı ve suç örgütleriyle çetelerin varlıklarını devam ettiremediği belirtildi.

KALEKOLLAR KURULSUN

Teröristlerin bölgede tekrar yuvalanmaması için kritik mahalle ve bölgelerde yüksek güvenlikli kalekol tarzı polis merkezleri inşa edilmesi gerektiği rapor edildi. Buralarda diğer polis merkezlerinden farklı olarak terör, istihbarat ve özel harekat polisi de görevlendirilecek, operasyonel birimler hazır tutulacak. Zırhlı araçlar bulundurulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber