Eski BDDK Başkanı Akçakoca'ya hapis

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 20 Ekim 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) eski Başkanı Engin Akçakoca ve ekibine, İmarbank'taki hayali bono satışından dolayı hapis cezası verildi. Mahkeme, hayali bono satışında 'görevi ihmal' suçunu işledikleri gerekçesiyle Akçakoca ve 5 üst düzey BDDK eski yöneticisini birer yıl hapis cezasına mahkum etti. Mahkeme, yine aynı davada, Engin Akçakoca'nın sağ kolu olarak bilinen BDDK eski Başkan Yardımcısı Teoman Kerman hakkında da 'görevi kötüye kullanma' suçundan iki yıl hapis cezası verdi. Akçakoca ve ekibinin hapis cezaları ertelendi. Ancak, Akçakoca ve ekibi hakkında başta İmarbank olmak üzere, el konulan bankalarla ilgili birçok dava devam ediyor. Akçakoca'nın bu davalardan da ceza alması halinde, hapis cezaları uygulanacak.

2 YILDIR SÜREN DAVA

İmarbank'a el konulmasının ardından, Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişlerinin yaptığı incelemede, bankadan yaklaşık 1 katrilyon liralık hayali bono satışı yapıldığı ortaya çıktı. Kurul, hayali bono satışında, başta BDDK eski Başkanı Akçakoca olmak üzere üst düzey eski BDDK yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Suç duyurusunun ardından, Akçakoca ve ekibine, hayali bono satışı nedeniyle 2004 yılında dava açıldı.

SANIKLAR KATILMADI

Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dünkü duruşmasına, sanıkların avukatlarıyla, şikayetçi Mustafa Tüccar ve Asuman Daşdelen'in avukatları katıldı. Duruşmayı, Bağımsız Hazine Bonosu Mağdurları Derneği üyeleri de izledi. Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel, daha önce sunduğu esas hakkındaki mütalaasını tekrarlayarak, dönemin BDDK Başkan Yardımcısı Teoman Kerman'ın 'görevi kötüye kullanma' suçundan, aralarında eski BDDK Başkanı Akçakoca'nın da yer aldığı diğer 6 sanığın da görevi ihmal suçundan cezalandırılmasını istedi. Sanık avukatları ise müvekkillerinin ayrı ayrı beraatlerini talep etti.

Yargıç Şahin Kurt, Engin Akçakoca ile Niyazi Çakır, Levent Deveci, Mehmet Erhan Batur, Veysel Oğuz ve Nazım Demirtaş'ın 'görevi ihmal'' suçunu işlediklerinin anlaşıldığını belirterek 1'er yıl hapis ve 343'er YTL adli para cezası ile cezalandırıldıklarını açıkladı. Kurt, dönemin BDDK Başkan Yardımcısı Teoman Kerman'ın da 'görevi kötüye kullanma' suçunu işlediğinin tespit edildiğini belirterek, 2 yıl hapis ve 343 YTL adli para cezasına mahkum edildiğini belirtti. Verilen cezalar İnfaz Kanunu uyarınca ertelendi. Sanıkların mahkemenin bu kararına karşı temyiz hakları bulunuyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber