TBMM Başkanı 25 Ocak'a kadar üç isim istedi

Meclis Başkanı Kahraman liderlere gönderdiği mektupta 25 Ocak tarihine kadar üç isim bildirmelerini istedi ve "Makul sürede çalışmalarını tamamlamayı hedefleyen bir Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulacaktır" dedi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Ocak 2016 08:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TBMM Başkanı 25 Ocak'a kadar üç isim istedi

ÖNDER YILMAZ

Yeni Anayasa çalışmaları için düğmeye basan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, dün gerçekleştirdiği basın toplantısının ardından yeni anayasa çalışmaları için siyasi parti liderlerine birer mektup gönderdi. Ak Parti, CHP, HDP ve MHP liderlerine gönderilen ve içeriği aynı olan mektupta Kahraman, mevcut anayasaya yönelik gerek siyasi partiler, gerek sivil toplum örgütleri ve gerekse toplumun farklı kesimlerinden yoğun eleştiriler geldiğini anımsattı.

Kahraman, "Bunun yanı sıra siyasi partilerin, seçim beyannamelerinde anayasa değişikliği vaadinde bulundukları bilinmektedir. Bugüne kadar yapılan kısmı değişiklikler bütüncül bir bakış açısının bulunmayışı yüzünden ihtiyaca cevap verememiş, anayasadaki 177 maddenin 113'ü değiştirildiği halde toplumda istenen memnuniyet oluşmamıştır. anayasanın yeniden ele alınmasının bir zaruret olduğu yönündeki toplumsal kanatte bir farklılaşma olmamıştır" dedi.

Kaldığı yerden devam

Kahraman, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun liderlere yaptığı ziyaretlere da atıfta bulunarak, 2011'de başlatılan ve sonuçsuz kalan anayasa çalışmalarının kaldığı yerden devam edeceğini belirtti.

Kahraman, "Sayın Başbakan, yürüttüğü temaslar çerçevesinde 24. dönemde sonuçlandırılamamış çalışmaların devamı istikametinde bir mutabakata varıldığını aktarmış bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Makul süre

Kahraman, uzlaşma komisyonunun çalışma süresinin ne olacağı konusunda da mektubunda ipuçları verdi. "Makul sürede" çalışmaların tamamlanmasının amaçlandığını dile getiren Kahraman, şöyle devam etti:

"O nedenle, anayasa çalışmalarını tekrar ele almak ve toplumun beklentilerine uygun olarak, hukuk devleti ve çoğulcu demokrasi ilkelerine dayalı yeni bir anayasa taslağının Meclis'e getirilmesi gayesiyle, makul sürede çalışmalarını tamamlamayı hedefleyen bir Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulacaktır."

Kahraman kurulacak komisyona 25 Ocak'a kadar üç isim verilmesini isterken, "Kurulacak komisyona partimizi temsilen üç sayın üyenin isimlerinin 25 Ocak 2016 Pazartesi gününe kadar bildirilmesini rica eder, yakın ilgi ve desteğinizi göstermeniz temennisi ile hayırlı çalışmalar ve neticiler dilerim" dedi.

HDP'nin yanıtı merakla bekleniyor

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın Anayasa Uzlaşma Konmisyonu kurulmasına ilişkin siyasi parti genel başkanlarına gönderdiği mektup HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a da ulaştı. Demirtaş tarafından incelenen mektup, önümüzdeki hafta çarşamba günü HDP MYK'da tartışmaya açılacak. Tartışma sonrası HDP'nin komisyona üye verip vermemesi kesinleştirilecek. 25 Ocak'a kadar yanıt verilmesi istenen mektuba yönelik, HDP kurullarında bir süre daha tartışmaların süreceği belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber