Otomotiv tedarik sanayisi verimliliğe odaklandı

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'nin (TAYSAD) Ekonomi Bakanlığının desteğiyle yürüttüğü İş Mükemmelliği URGE Projesi'ne katılan 13 firma, bugüne kadar 3 milyon lirayı aşan kazanç sağladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ocak 2016 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Otomotiv tedarik sanayisi verimliliğe odaklandı

TAYSAD'dan yapılan açıklamaya göre, Ekonomi Bakanlığının desteğiyle dernek tarafından yürütülen İş Mükemmelliği URGE Projesi'nde firmalar, maliyetlerinde iyileşme sağlayarak ve israflarını azaltarak rekabet avantajı elde ediyor.

Bir buçuk yıl önce başlatılan ve Nisan 2016'da sonuçlanması öngörülen projede yer alan 13 firma, şimdiye kadar 3 milyon lirayı aşan kazanç elde etti.

Proje kapsamında yapılan uygulamaların ve gelişim seviyesinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen toplantıda konuşan TAYSAD Başkan Vekili Alper Kanca, sürecin sonunda projeyi başarıyla tamamlayan firmaların küresel piyasa koşullarında daha güçlü, esnek ve dayanıklı yapıda rekabet edebilecek ve tedarik zincirinde elde edilen kazançlarla, gerek mevcut yatırımların gerekse gelecek yatırımların geri dönüşümünü artırabileceğini bildirdi.

Firmaların proje sayesinde kalitesizlik maliyetinde azalma, stok devir oranında artış, proje yönetiminde ve iş güvenliğinde iyileşme sağlayacağını aktaran Kanca, karlılıktan taviz vermeden ve maliyetleri artırmadan büyümenin sağlanacağı bir düzen öngören projenin katılımcı firmalarda şu ana kadar üst düzeyde tatmin oluşturduğunu dile getirdi.

İsrafların tanımlanması ve kayıpların azaltılması konusunda iyileştirme çalışmalarının başlatıldığını vurgulayan Kanca, şunları kaydetti:

"Yapılan iyileştirme çalışmalarında, şirketlere maliyet açısından hızlı şekilde sonuçlarını görebilecekleri faydalar sağlayacak üretim verimliliği projelerine öncelik verildi. Aynı çalışan sayısı ile daha fazla sayıda üretim adetlerine ulaşılması, hatlarda proses sürelerinin azaltılması, kalite seviyesinin bir seviye yukarı çıkarılması gibi kazanımlar sağladı. Ayrıca bu iyileştirmeler, bir sonraki öncelikleri belirleme ve yeni gelişim hedefleri oluşturmaya da katkı sağladı.

Otomotiv tedarik sanayinde faaliyet gösteren firmaların, mevcut şartlarda önlem alması ve verimliliğe odaklanması gerek. İnsan aklı ve duygusunu da işin içine katmak doğru olur. OECD tarafından 2014 yılında yayınlanan satın alma gücü paritesine göre ülkelerin durumuna bakıldığında, Türkiye'nin verimlilik ve rekabet üzerine kurgulanmış bir projeye ihtiyaç duyduğu çok açık. İş Mükemmelliği URGE Projesi, bugünün şartlarında otomotiv tedarik sanayinin ayakta kalabilmesi ve verimliliğini artırması noktasında uygulanması gereken çok özel bir proje."

Sümeyye Dalkılınç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber