DSİ'ye ait HES'ler EÜAŞ'a devredilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2006 15:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğüne ait işletmedeki hidroelektrik santrallar (HES), EÜAŞ'a devrediliyor.

Devir konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlığı, bir ay içinde devir kurulunu oluşturacak ve ilk toplantı tarihini de belirleyerek taraflara bildirecek.

DSİ Genel Müdürlüğü tarafından İnşa Edilmiş, İşletmeye Alınmış ve İşletmeye Alınacak Hidroelektrik Santrallerinin Enerji Üretimi ile İlgili Kısımları ve Bunların Mütemmim Cüzleri Olan Taşınmazların Elektrik Üretim Anonim Şirketine Devir İşlemlerine Ait Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yönetmelik uyarınca ortak tesisler DSİ'de kalacak ve amaç yüzdesi oranında işletme-bakım giderler ve onarım gibi masraflar paylaşılacak.

Halen EÜAŞ tarafından işletilen 35 santral için, yüzde 5,5 ile yüzde 99 arasında değişen düzeylerde enerji hissesi tespit edildi.

Bakanlık tarafından bu değişken ve parametreler esas alınarak bedel hesaplanmasında kullanılacak hesaplama yöntemi ile tespit edilen bedeller, Bakanlık, DSİ, EÜAŞ ve HM arasında düzenlenecek olan bir protokolle belirlenecek. Bu protokolün imzalandığı tarih devir tarihi kabul edilecek.

Söz konusu santrallerin her biri için, ayrı devir kurulu oluşturulmayacak. Devir tarihinden itibaren üç ay içinde devir esasları çerçevesinde her bir santral için mal varlıklarının paylaşımlarına, sorumluluklarına ve işletme esaslarına ilişkin tutanak DSİ ve EÜAŞ tarafından müştereken hazırlanacak.

Devir kurulu, bakanlık temsilcisi başkanlığında, DSİ ve EÜAŞ'tan en çok üçer temsilciden oluşacak.

-ARAZİLER TAHSİS AMACI DIŞINDA KULLANILMAYACAK-

Devredilen tesislerin oturduğu zemin, Hazine veya Orman Genel Müdürlüğünden DSİ'ye tahsis edilmiş ise bu araziler tahsis amacı dışında kullanılamayacak.

Kamulaştırma ile edinilmiş taşınmazların EÜAŞ'a devri söz konusu olduğu takdirde EÜAŞ adına tapuya tescili tashihen yapılacak.

Devredilecek HES'in bulunduğu bölgenin havza gelişimine paralel DSİ tarafından yürütülmekte olan çalışmalar çerçevesinde, havzadaki mevcut inşa halinde ve tasarlanmış tesislerden içme suyu, sulama, taşkın koruma ve enerji amaçlarına tahsis edilecek suların miktar ve zamanlamasını belirleyecek olan işletme planları ve bu planların muayyen süreler sonundaki revizyonları DSİ tarafından yapılacak ve EÜAŞ bu planlara uyacak.

Akarsu yatağındaki suyun yeterli olmaması halinde su alma yeri ile santral arasında kalan kesimdeki doğal yaşamın idamesini sağlayacak ve bu kesimdeki su haklarına karşılık gelecek miktardaki su yatağa bırakılacak.

Devredilen HES'lerin memba ve mansaplarında fizibilite raporunda dikkate alınan su ihtiyaçlarının dışında meydana gelebilecek yeni su ihtiyaçlarının karşılanması gayesi ile önceden tespit edilmiş işletme planında geçici veya sürekli olarak bir değişiklik yapılması gerektiğinde ve/veya projenin memba ve mansabında yeni projeler geliştirildiğinde EÜAŞ'a bildirilecek ve bu değişiklikler DSİ tarafından yapılacak ve EÜAŞ'a bildirilecek. Bu durumda EÜAŞ, DSİ'den tazminat talebinde bulunamayacak.

Santraller DSİ tarafından belirlenecek memba ve mansap projelerindeki su kullanımı esaslarına göre işletilecek.

EÜAŞ tarafından işletilecek olan hidroelektrik santrallerinin işletme dışı kalması halinde, hidroelektrik santrallerinin mansabında bulunan projeler ile ileride geliştirilecek projelerin su ihtiyaçları DSİ'nin hazırlayacağı bir plan çerçevesinde sağlanacak.

Çeşitli nedenlerle santrallere beklenenden az su gelmesi veya suyun az olması nedeniyle santralın bir süre çalıştırılamaması durumunda EÜAŞ, DSİ'den herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber