Biri kredi kartlarını gözetliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Ekim 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İSTANBUL Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, Maliye Bakanlığı'nın 2004 yılında uygulamaya aldığı Vedop - 1 ve Vedop - 2 projeleri sayesinde bütün vatandaşların, banka, nakil vasıtası, tapu, kredi kartı hareketlerini ekranda izleyebildiğini ancak yasal boşluk nedeniyle müdahale edemediğini söyledi. Arıkan, restoran ve alışveriş merkezlerinde kredi kartı kullanımının takip edilmesi sonucunda çok ciddi matrah farklarının ortaya çıktığına dikkat çekerek, 'Bir işletmenin kredi kartı ile cirosu anında kontrol edilebiliyor ve bu yüzden çok ciddi matrah farkları olduğu ortaya çıktı. İşletme sahipleri bu duruma uyanınca kaçamak olmadığını gördüler. Şimdi herkes kredi kartı ile alışveriş yapıldığında hemen faturasını kesmek zorunda kalıyor' dedi.

NEREDEN BULDUN

Vedop-2'nin tüm bilgilerin elektronik veri ambarı dedikleri bir yerde toplanması projesi olduğunu belirten Arıkan şöyle konuştu: 'Tüm ekonomik veriler bir veri ambarında toplandığı zaman buradan birçok analizler yapılarak inceleme teknikleri geliştirebiliyorlar. Şu anda vatandaşların bilgilerini, banka, nakil vasıtası, tapu, kredi kartlarıyla ekranda görebiliyorlar. Yani sizin harcamalarınız ve gelirleriniz arasındaki bağı şu anda Maliye Bakanlığı çok net olarak görebiliyor ama üzerine giedemiyor. Neden gidemiyor? Çünkü yasal yetkisi yok. Zekeriya Temizel zamanında 'Nereden Buldun Yasası' ile ortaya konmuştu. Bu yasa kalkınca Maliye Bakanlığı'nın harcama ve tasarrufun kaynağını sorma yetkisi kalmadı. Bence süreç oraya doğru gidiyor şu anda.

'Nereden Buldun Yasası' tüm gelişmiş ülkelerde var olan bir yasa. Çağdaş bir vergi tekniği.' Arıkan, 'Şu anda hukuk sistemi uygun değil. Bu veri tabanın uygulanabilmesi için yasal altyapı gerekiyor' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber