'Torba yasalar komisyonların fonksiyonlarını azaltıyor'

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerde konuşan MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, torba yasaların komisyonların fonksiyonlarını azalttığını söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ocak 2016 22:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Torba yasalar komisyonların fonksiyonlarını azaltıyor'

Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmelere geçildi

TBMM Genel Kurulu'nda, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmelere geçildi.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerde konuşan MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, torba yasaların komisyonların fonksiyonlarını azalttığını söyledi.

Usta, izlenen yöntemlerin yanlış olduğunu savunarak, tasarıyı Plan ve Bütçe Komisyonunda 5 ayrı bakan ile görüştüklerini kaydetti. Tasarıların büyük ölçüde kurumların görüşü alınmadan geldiğini ifade eden Usta, bundan dolayı iki günde bir aynı konuyla ilgili kanun çıkarıldığını söyledi.

Usta, kanun tasarısının adaletsizlikler içerdiğini, bazı maddelerin Anayasa'ya aykırı olduğunu öne sürdü. Düzenlemelerin gerekçelerinin yetersiz olduğunu belirten Usta, maddelerin gerekçeden daha açık olduğunu dile getirdi.

CHP Grubu adına konuşan İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, tasarının birbirleriyle bağlantısız maddelerden oluştuğunu söyledi.

Tasdik makamı değil, kanun yapıcı olduklarını dile getiren Temizel, "Komisyonlarda ise düzeltme makamıyız. Bütün bunları yapabilmek için uzmanlığımızın olması gerekiyor. Plan ve Bütçe Komisyonuna geldi ve temel kanun olarak görüşüldü. Nüfus işleri ile ilgili 9 maddelik düzenlemeye İçişleri Komisyonu üyesi arkadaşlardan 'Bu konu benim uzmanlık alanım, bir şeyler söylemeliyim' diyen yok" dedi.

Temizel, kanun tasarısının hatalı ve yanlış geldiğini, bundan dolayı düzenlemelerinin de yanlış olduğunu öne sürdü.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ise, "torba tasarının, yasama faaliyetlerini ayaklar altına alan birçok düzenlemeyi barındırdığını" ileri sürdü. "Yangından mal kaçırırcasına yasalar çıkarılmaktadır" diyen Yıldırım, yasaların ilgili ihtisas komisyonlarında da görüşülmesi gerektiğini kaydetti.

Bazı yurttaşların politik olarak ordusuz, sınırsız ve devletsiz yaşamayı düşünüyor olmasının bir hak olduğunu savunan Yıldırım, "Askerlik o faşist askeri darbenin ürünü olan anayasada bile zorunlu değildir. Üyesi olmaya çalıştığımız AB üyesi ülkelerin büyük çoğunluğunda zorunlu askerlik yoktur ve vicdani ret anayasal güvence altındadır" diye konuştu.

Yıldırım, komisyon aşamasında kimliklerde din hanesinin bulundurulmaması yönünde önerge verdiklerlerini, ancak bunun iktidar partisi tarafından reddedildiğini belirterek, "Adı Türkçe değilse ve kimlik bölümünde Müslümanlık dışında bir ibare varsa kamuda bütünüyle ötekileştirmeye maruz kalmaktadır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber