Tapuya gitmeden ev almayın

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 22 Ekim 2006 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GYODER Başkanı Haluk Sur, konut sahibi olmak isteyenlerin ev almadan önce tapusunu kontrol etmeleri gerektiğinin altını çizerek, özellikle evin hisseli olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi

Gayrimenkul alımsatımı esnasında birçok problemle karşılaşılabildiğini belirten Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Haluk Sur, kişilerin ev almadan önce özellikle evin hisseli olup olmadığına dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Ev alacakların tapu dairesine giderek evin tapusunu kontrol etmeleri gerektiğinin altını çizen Sur, ?İnsanlar ev almadan önce iyi bir araştırma yapmalılar. Aksi halde hisseli ev alımlarında olduğu gibi sorunlar yaşarlar? dedi. Sur, gayrimenkul alım satımında dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:

Alınacak konutun tapu kaydı mutlaka önceden kontrol edilmelidir. Kat irtifakının kurulup kurulmadığına, iskanın, yani yapı kullanım izninin alınıp alınmadığına bakılmalı. Eğer alacağınız emlak inşa halinde ise müteahhidinin mali durumu araştırılmalı.

Evin mülkiyetiyle, kullanım izniyle ilgili birtakım problemler çıkıyor. Mülkiyet problemi olan evler alınmamalı.

Deprem raporu olmayan ya da bilir kişi tarafından incelenmemiş binayı almasınlar.

Evin gerçek fiyatını bulana kadar araştırma yapılmalı. Seçici olup, kıyaslama yapmalılar. Tapu işlemi sırasında alacağınız emlağın değerini yeniden değerlendirme oranlarına göre hesaplayarak beyan etmelisiniz. Çünkü beyanınız eksikse ödenen alım satım harçları cezalı olarak size geri dönecektir.

Satış sonrası gelebilecek elektrik ve su gibi borçlardan kurtulmak için eski malikten, bu borçlardan onun sorumlu olduğuna dair imzalı bir belge alın.

Müteahhidin kat karşılığı yaptığı bir inşaattan emlak alıyorsanız, müteahhitle sözleşme yaparak, bitirme tarihi ve kullanılacak malzemeleri tek tek yazarak, gerekli tazminatlar ilave etmelisiniz.

YIKILACAK BİNA SATILDI

Tüketiciler Birliği'ne gelen konut şikayetleri arasında en dikkat çekicisi yıkım kararı olan bir binanın satılması olurken, diğer şikayetlerin bazıları şöyle: İnşaat şirketlerinin duyurdukları konut faiz oranlarından kredi vermemesi, emlak vergilerinin enflasyon üzerinde bir artış göstermesi, aidatların önceden belirtilen tarih öncesinde alınması, konutların vaat edilen özelliklerde teslim edilmemesi ve konut sigorta şirketlerinin hasar durumlarında duyarsız kalması.

Bu Habere Tepkiniz

Yorumlar

Bu haber yoruma kapatılmıştır!

Sonraki Haber