Sendikacıdan yüzde 10-21.5 zam yorumu: Alınan rakam süper

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 22 Ekim 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında 276 iş yerinde 129 bin işçiyi kapsayan 2 yıl süreli 15. dönem grup toplu iş sözleşmesi imzalandı. MESS Genel Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, 129 bini mavi yakalı, 31 bini beyaz yakalı olmak üzere toplam 160 bin kişinin çalıştığı Türkiye'nin en büyük sanayi firmalarının yer aldığı 276 iş yerini kapsayan bu toplu sözleşmenin öneminin, bu firmaların dışındaki diğer firmalar tarafından da aynen uygulanması olduğunu söyledi.

ÖRNEK SÖZLEŞME: Bu nedenle bu sözleşmenin "örnek bir sözleşme" olduğunu ve metal iş kolunda 400-450 bin kişiye hitap ettiğini belirten Kudatgobilik, şöyle konuştu: "Biz bir ananeye imza koyduk. Bu anane iş barışını görüşerek, anlaşarak, masada çağdaş bir biçimde neticelendirmektir. Bu aktin büyüklüğü, kapsadığı alandan ve ihtiva ettiği hükümlerden ziyade, bir endüstri sulhunu temin etmiş olmasıdır. Bu endüstri sulhü önümüzdeki 2 mühim yılda yeni bir güç yeni bir gelişim kaynağı olacaktır. Türkiye, metal sanayi başta olmak üzere büyük hamleler yaptı. Yapılan ihracatın yüzde 42'sini bu işkolu temin etmiştir. Aynı şekilde GSMH'ya katkısı da çok büyüktür. Bu iş kolu verimliliğiyle, ihracatıyla beklenen gelişmesiyle Türkiye'nin en gözde işkoludur. İşveren teşkilatı olarak sendika ile bu anlaşmada, işçilerimizin olabildiğince Türkiye toplumunun imkanlarının üstünde bir düzenleme ile huzur ve iş barışı içinde olmalarını temin ettik."

ALINAN RAKAM SÜPER: Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek de, sendika olarak işçilerin mutluluğu ve sanayinin gelişmesi için çaba harcadıklarını, sloganlarının "üretmek, kazanmak, kazandırmak" olduğunu söyledi. Her zaman uzlaşmacı olduklarını ve toplu sözleşmeyi de uzlaşmayla bitirdiklerini dile getiren Özbek, şu bilgileri verdi: "Sözleşme ile metal işkolunda yüzde 10 ile yüzde 21.5 arasında zam yapıldı. Kalan 6 aylık dönemlerde de TÜFE'deki enflasyon artışının aynen yansıtılması karara bağlandı. Yakacak, bayram, izin, doğum, ölüm, askerlik, yemek gibi tüm sosyal haklarda yıllık yüzde 20'lik artış sağlandı. İhracata dönük 11 şirkette çalışan 40 bin işçinin ücretlerinde de özel düzenleme yapıldı. Böylece tüm çalışanların ortalama ücretleri yüzde 12-13 oranında artmış oldu. Türkiye'nin en büyük toplu sözleşmesi imzalandı. İşçilerimize bayram öncesi bir müjde vermek istedik. Alınan rakamlar süper. Herkese hayırlı olsun."

Bu Habere Tepkiniz

Yorumlar

Bu haber yoruma kapatılmıştır!

Sonraki Haber