İşverenler şirketteki yazışmalarınızı denetleyebilir

İşteyken WhatsApp, Messenger vb. servisleri kullanırken dikkatli olun.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 15 Ocak 2016 15:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
İşverenler şirketteki yazışmalarınızı denetleyebilir

Geçtiğimiz aylarda Romanyalı bir mühendis, anlık mesajlaşma servislerinden Yahoo Messenger üzerinden gerçekleştirdiği özel görüşmelerden ötürü işten çıkarılması üzerine konuyu mahkemeye taşımış, mahkemenin de işvereni haklı bulması üzerine de AİHM'ye (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) çıkmıştı.

AİMH'nin kararı da yerel mahkeme ile aynı olunca 'firmaların çalışanlarının çevrimiçi mesajlaşmalarını izlemeye hakkı olduğu' kararı sabitlenmiş oldu.

Tabii olayın bir takım ince ayrıntıları var ki onları aktarmadan kararın nasıl bir mantık üzerine oturtulduğu tam olarak açıklığa kavuşturamayız:

Bogdan Mihai Barbulescu isimli bu Romanyalı vatandaştan bir Yahoo hesabı oluşturup müşterileriyle bu hesap üzerinden iletişimini sürdürmesi isteniyor. Bir süre sonra işverenleri kendisine 'seni bir süredir gözlemliyoruz, özel yazışmalarını da bu servis üzerinden gerçekleştirdiğini fark ettik' diyerek servisin sadece iş amaçlı kullanılması gerektiğini belirtiyorlar ve akabinde de işine son veriliyor.

Bunun üzerine başta nişanlısı olmak üzere diğer mesajlaştığı kişilerin de yer aldığı toplamda 45 sayfa tutan tüm yazışmalarıyla birlikte olayı mahkemeye taşıyan Barbulescu buradan eli boş dönüyor. Barbulescu davayı tahmin edeceğimiz gibi 'özel hayata tecavüz' üzerine kurmuş ama mahkemenin vardığı kararın gerekçesi 'işverenin iş saatleri içerisinde kendisine bağlı çalışanının işini yapıp yapmadığından emin olmaya hakkının' olduğu yönünde.

Davanın asıl önemi ise her ne kadar AB ülkerini bağlıyor gibi görünse de muhtemelen diğer ülkelerde de gerekçe teşkil edebilecek oluşu. Yani ülkemizde de benzer bir davada sonucun aynı çıkması muhtemel diyebiliriz.

Ek Not:

Bununla birlikte haberi aldığımız Telegraph'taki okur yorumlarından birisi de oldukça dikkate değer. Şöyle ki, Maxim nikli bu okuyucu, İngiliz medyasının neden bu 'yalan haberi' yaydığını sorarak başladığı yorumunun devamında 'gerçek' kararın aşağıdaki gibi olduğunu iddia ediyor:

''İşveren, kendisine bağlı çalışanı, iş saatleri içerisinde ve sadece iş hesapları üzerinden denetleyebilir.''

Gördüğümüz gibi haber sitesinin aktarmadığı bu ayrıntı işin rengini tamamıyla değiştiriyor.

Şöyle ki eğer bunu doğru kabul edecek olacak, Barbulescu'nun şirket üzerinden değil kendi özel hesabı üzerinden yazışmış olsa idi mahkemenin de kendisini 'özel hayata tecavüz' konusunda haklı bulacağını ama şirket hesabı üzerinden yazıştığından davayı kaybettiği sonucuna ulaşabiliriz.

Açıkçası bize mantıklı gelen de kesinlikle bu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber