Öğrenciler trafik cahili

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 24 Ekim 2006 06:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ilköğretim öğrencileri arasında yaptığı araştırma, öğrencilerin önemli bir bölümünün trafik işaretleri ve kuralları konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, öğrencilerin yüzde 69'u karşıdan karşıya geçerken koşulması gerektiğini düşünüyor. Yayalara kırmızı ışık yandığı sırada karşıdan karşıya geçilmesi gerektiğini zanneden öğrencilerin oranı ise yüzde 26 civarında. MEB, öğrencilerin trafik işaretleri ve kurallarını ne kadar bildiğini saptamak için 600 öğrenci arasında bir araştırma yaptı. 'İlköğretim Öğrencilerinin Trafik Hakkındaki Bilgi ve Davranışlarının Belirlenmesi' başlıklı araştırma sonucunda, trafik derslerine ayrılan zamanın artırılması ve öğrencilerin trafik kuralları konusunda bilgilendirilmesi için hikaye ve rehber kitapların hazırlanması, okul servislerinde yardımcı elemanın bulundurulması tavsiye edildi.

KIRMIZI IŞIKTA GEÇİLECEĞİNİ SANIYORLAR

MEB tarafından yapılan ve öğrencilerin trafik kuralları konusundaki bilgisizliğini ortaya koyan araştırmanın sonuçları özetle şöyle:

Öğrencilerin yüzde 14'ü kaldırımın tanımını dahi bilmiyor. Yüzde 39'u ise yaya geçitlerinin tanımı konusunda doğru bilgiye sahip değil.

Trafik işaretleri arasında yer alan 'okul geçidi' işaretini tanımlayamayan öğrencilerin oranı yüzde 38 civarında.

Yüzde 20'si 'dikkat' işaretini tanımıyor ve anlamını bilmiyor.

Öğrencilerin yüzde 18'i düzensiz trafiğin nedeninin, 'Sürücülerin kurallara uymaması' olduğunu belirtirken, yüzde 10'u, düzensiz trafiği yayaların kurallara uymamasından kaynaklandığını düşünüyor. Yüzde 8'i bozuk yolları suçlarken, yüzde 64'ü bu nedenlerin hepsinin trafik düzensizliğine neden olduğu düşüncesinde.

Yüzde 70'i, karşıdan karşıya geçerken koşulması gerektiğine inanıyor.

Sadece yüzde 19'u, 'Hareket halindeki taşıtlara asılınmamalı' görüşünde.

Öğrencilerin yüzde 70'i karşıdan karşıya geçerken yeşil ışığın yanması gerektiğini biliyor. Yüzde 26'sı kırmızı, yüzde 2'si de sarı ışıkta geçilmesi gerektiğini sanıyor. Yüzde 2'lik grup ise aralıklı yanıp sönen ışıkta geçildiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber