Teröristlere araç sağlayanlar 'örgüt üyesi' gibi yargılanacak

Yargıtay, terör örgütü PKK'ya "yardım ve yataklık edenlere" ilişkin önemli bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme, Diyarbakır'da eylem hazırlığındaki teröristlere aracını veren bir kişinin "silahlı terör örgütüne yardım" suçundan mahküm edilmesi gerektiğine hükmetti

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 19 Ocak 2016 06:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Teröristlere araç sağlayanlar 'örgüt üyesi' gibi yargılanacak

Fevzi ÇAKIR / GAZETE HABERTÜRK

Diyarbakır'da 2012 yılında eylem hazırlığındaki bir grup PKK'lı, güvenlik güçlerinin operasyonunda yakalandı. Polis, yakalanan terör örgütü üyelerinin kullandığı aracın sahibi M.A.'yı da gözaltına aldı. M.A., aracının PKK'lı teröristlerce gasp edildiğini savundu. Bu beyana itibar etmeyen savcılık, M.A.'yı da soruşturmaya dahil etti. Soruşturmayı tamamlayan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, terör örgütü mensupları hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamasıyla dava açarken, M.A.'nın da "örgüte yardım" suçlamasıyla cezalandırılmasını istedi. Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, terör örgütü mensubu sanıklar müebbet hapse mahküm edildi. Mahkeme, M.A.'ya ise "örgüte yardım" suçundan değil, "örgüt mensuplarına araç sağlamaktan" mahkümiyet verdi. Karar, savcılık tarafından temyiz edildi.

15 YILA KADAR HAPİS

Temyiz istemini görüşen Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin terör örgütü mensubu sanıklar yönünden verdiği müebbet hapis kararlarını onarken, M.A. yönünden verilen hükmü bozdu. Sanık M.A.'nın "silahlı terör örgütüne yardım" suçundan mahküm edilmesi gerektiği vurgulanan kararda, şu ifadeler yer aldı: "Terör örgütüne yardım etme suçunun, örgüte silah ve fon sağlama dışında; örgüt üyelerine bilerek ya da isteyerek barınma, nakletme, istihbari bilgi sağlama, örgüt mensuplarının araştırma ve yakalanmalarını engellemeye yönelik imkan sağlama gibi her türlü yardımı kapsadığı; yardımların somut bir suça yönelik olmasına gerek olmadığı, bu itibarla sanığın silahlı terör örgütü mensuplarına kullanmaları için araç sağlamasının 'silahlı terör örgütüne yardım etme' suçu oluşturacağı gözetilmelidir." Bu karar sonrası yenilecek yargılamada sanık M.A., terör örgütü mensuplarına araç sağladığı gerekçesiyle, silahlı terör örgütü üyeleri gibi 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber